Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La comissió de Transports del Congrés aprova la llei d’habitatge pactada entre el govern espanyol, ERC i EH Bildu

|

- Publicitat -

ACN Madrid – La comissió de Transports del Congrés ha aprovat aquest dijous la llei d’habitatge pactada entre el govern espanyol, ERC i EH Bildu. La iniciativa ha obtingut el suport de PSOE, Unides Podem, republicans i abertzales. S’ha abstingut el PNB mentre que PP, Vox, Cs i PDeCAT han votat en contra. Així doncs, amb 19 vots a favor, 17 en contra i una abstenció el text passa al ple de la cambra baixa, on es tornarà a votar abans d’anar al Senat per sotmetre’s a l’últim tràmit parlamentari, que serà abans de les eleccions del 28-M.

El text pactat introdueix una limitació del 3% durant 2024 de les pujades interanuals de contractes de lloguer en vigor -actualment s’està aplicant com a mesura excepcional un topall del 2%- i estableix la creació d’un índex per limitar-les a partir de 2025, que sempre haurà de ser per sota de l’IPC.

Publicitat

Pel que fa als nous contractes de pisos que ja estiguin en el mercat de lloguer o els pisos que es posin a llogar per primer cop, en zones que es declarin tensionades tindran limitacions de preu. A aquestes àrees hi haurà una contenció del lloguer tant per a grans tenidors com a petits propietaris.

En els pisos ja en lloguer, els petits propietaris hauran d’oferir el mateix preu del contracte anterior amb un increment que no podrà ser superior a la pujada interanual permesa. Els grans propietaris hauran d’ajustar el preu a un nou índex de referència de nova creació. Quan siguin contractes de pisos que s’incorporin al mercat, el lloguer s’haurà de referenciar a aquest índex tant quan sigui d’un petit o d’un gran propietari.

Amb els canvis pactats, la norma permet rebaixar de 10 a 5 el nombre d’immobles en una mateixa zona tensionada per ser considerat gran tenidor. La regulació considerarà zona tensionada les àrees en què la càrrega mitjana del cost de la hipoteca o del lloguer més despeses superi el 30% de la renda mitjana de les llars o que el preu de compra o lloguer hagi augmentat almenys tres punts per sobre de l’IPC en els cinc anys anteriors a la declaració.

Seran les comunitats autònomes les que hagin de decidir si sol·liciten la possibilitat de declarar aquestes zones amb la qual cosa previsiblement les que estiguin governades pel PP no ho aplicaran.

A més, la nova redacció estableix que les despeses i honoraris pel lloguer de l’immoble correran sempre a càrrec del propietari. Serà ell qui hagi d’assumir les despeses de la immobiliària. Pel que fa als desnonaments, ERC i Bildu han acordat amb el govern espanyol que la legislació d’enjudiciament civil estableixi que es posi punt final als desnonaments sense data i hora determinada.

<strong>ERC: Recuperar la llei catalana</strong>

La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha defensat l’acord perquè amb aquesta llei estatal els republicans “volien protegir la llei de Catalunya”, anul·lada parcialment pel Tribunal Constitucional (TC). “Aquesta no és la nostra llei, ho és la catalana, però aquesta ens dona instruments perquè tot allò que ha estat anul·lat torni a ser factible”, ha dit Vallugera, que ha remarcat que “la llei és molt millor que no tenir res”.

<strong>”Invasió competencial”</strong>

Tant el portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, com el diputat del PNB Iñigo Barandiaran han afirmat que la norma estatal suposa una “invasió competencial” a les comunitats autònomes. La diputada d’Unides Podem Pilar Garrido ha negat que el debat sigui competencial. “És sobre què fer quan es cobra l’SMI i l’habitatge a la teva ciutat costa més de 1000 euros”, ha dit.

<strong>Dret a la propietat</strong>

La diputada del PP Ana María Zurita ha criticat que la norma és “intervencionista de la propietat” i “defuig donar seguretat jurídica”. Zurita ha afirmat que no fa falta una llei d’habitatge sinó construir habitatge i fer mesures contra les ocupacions. La popular ha avisat que el seu partit la recorrerà la norma i la derogarà si governa.

El diputat del PSOE Vicent Manuel Sarrià ha respost que la llei ofereix un “equilibri” entre el dret a la propietat amb “l’incontestable dret a l’habitatge”. “És un instrument clau”, ha afirmat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió