Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

La CNMC modifica les regles de funcionament del mercat elèctric per alleugerir les càrregues financeres dels compradors

ACN Madrid.-La CNMC ha aprovat dues resolucions per modificar les regles del mercat elèctric i els procediments d’operació del sistema. Aquestes decisions alleujaran les càrregues financeres que han d’afrontar comercialitzadores […]

Agències 14/12/2021

ACN Madrid.-La CNMC ha aprovat dues resolucions per modificar les regles del mercat elèctric i els procediments d’operació del sistema. Aquestes decisions alleujaran les càrregues financeres que han d’afrontar comercialitzadores i consumidors de les operacions de compra i venda d’electricitat, facilitaran la detecció primerenca d’impagaments i garantiran la cobertura dels costos derivats de possibles reduccions de compres al mercat diari. En els darrers mesos, l’augment de preus als mercats d’energia de gas i electricitat està tensionant de manera significativa l’activitat dels agents compradors al mercat, especialment en el cas de les comercialitzadores independents, fet que podria “podria posar en risc la viabilitat de moltes”, avisa la CNMC.

En aquest context, un grup de comercialitzadors independents va sol·licitar a la comissió que revisés el sistema de garanties perquè cada vegada han d’afrontar més costos per l’augment de preus al mercat, que els obliga a aportar més garanties a l’operador del mercat elèctric OMIE, i a la dificultat per accedir a avals bancaris.El passat 11 de novembre, la CNMC va modificar les regles dels mercats diari i intradiaris i va incorporar un mecanisme de pagament anticipat, previ a l’emissió de les liquidacions setmanals, que permetrà a les comercialitzadores que compren energia al mercat alliberar obligacions de pagament abans de la data de venciment. D’aquesta manera, redueixen l’import de les garanties que necessiten dipositar per operar al mercat. Aquest volum de garanties, a grans trets, ha de cobrir les obligacions de pagament resultants de l’activitat setmanal.D’altra banda, el 30 de novembre passat va aprovar la modificació dels procediments d’operació, que garanteix la cobertura del cost de desviaments entre les compres i els consums i cobreix els potencials impagaments.Addicionalment, s’habilita la possibilitat d’avançar la liquidació amb mesures reals de demanda, cosa que permetrà reduir el deute del sistema, si bé la seva implementació queda subjecta a la revisió de la regulació de mesures.