Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

‘La ciutat neta és cosa de tothom’, la nova campanya de promoció del civisme de la Paeria de Lleida

ACN Lleida – La Paeria de Lleida ha presentat aquest dijous la campanya ‘La ciutat neta és cosa de tothom’, amb la qual vol promocionar el civisme i fomentar les […]

Agències 26/01/2023

ACN Lleida – La Paeria de Lleida ha presentat aquest dijous la campanya ‘La ciutat neta és cosa de tothom’, amb la qual vol promocionar el civisme i fomentar les conductes positives que ajuden en la millora de la imatge de la ciutat. La iniciativa inclou fins a cinc cartells que mostren diferents conductes cíviques, com dipositar la brossa dins dels contenidors o recollir els excrements dels gossos, i els quals es difondran en xarxes socials, mitjans de comunicació i en diferents suports per tota la ciutat. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha dit que la campanya “està plantejada en un to positiu, que busca no renyar sinó implicar a la ciutadania” per reduir l’incivisme.

Pueyo ha presentat la campanya acompanyat pel regidor de Mobilitat i Serveis Urbans, Joan Ramon Castro, i el coordinador del Pla de Millora de l’Espai Públic, Juanjo Falcó.

La campanya consta de cinc imatges en la qual es veuen conductes cíviques com són recollir els excrements dels gossos i portar una ampolla d’aigua per netejar l’orina; llençar les bosses de brossa dins dels contenidors; dipositar les restes de menjar i beure a les papereres; trucar al servei gratuït de recollida de voluminosos quan calgui llençar algun moble; i plegar les capses de cartó abans d’introduir-les al contenidor blau, ha destacat l’alcalde. A més hi ha un últim cartell que recopila les imatges anteriors amb totes aquestes conductes desitjables.

Pueyo ha assenyalat que aquesta iniciativa respon a la necessitat que s’ha detectat de reduir conductes incíviques i que tenen un impacte negatiu sobre la neteja i la convivència a la ciutat. Entre elles destaquen l’abandonament de brossa i tota mena de residus, inclosos també els mobles, a la via pública, sovint al costat de contenidors i papereres; els excrements de gossos sense recollir; i les restes d’aliments i envasos en determinats punts de trobada els dies festius al vespre o la nit.

La campanya es difondrà a través dels Mupis que hi ha distribuïts per la ciutat, en falques de ràdio, anuncis als diaris i a les xarxes socials, amb un missatge basat en dibuixos amables i colorits que busquen promoure la pedagogia i la corresponsabilitat de la ciutadania per aconseguir un espai públic net i endreçat que permeti millorar la convivència.

D’altra banda, Pueyo ha anunciat que en els pròxims dies es presentaran dues campanyes pilot que aniran adreçades concretament als barris del Centre Històric i del Clot de les Granotes, on s’han detectat problemàtiques específiques que requereixen aquest èmfasi. Són projectes que s’han treballat directament el veïnat a través dels respectius Consells de Zona.

Aquestes iniciatives formen part del Pla de Millora de l’Espai Públic, una iniciativa posada en marxa per la regidoria de Seguretat Ciutadana i Convivència a finals de l’any 2021 per a millorar la neteja i el manteniment dels espais públics de la ciutat i promoure la convivència i el civisme. Justament, la Paeria està fent l’avaluació de l’any 2022 d’aquest pla, amb més de 400 actuacions ja completades a peu de carrer, i està definint el pla operatiu per al 2023. A més d’aquesta campanya comunicativa de promoció de les conductes cíviques, aquest pla incorporarà novetats, com la brigada de reforç de la recollida de residus presentada la passada setmana.