Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

La ciutat de Barcelona protagonitzarà el festival de Novel·la Històrica 2020, que se celebrarà en format virtual

ACN Barcelona.-La 8a edició del Barcelona Novel·la Històrica se celebrarà entre el 9 i el 14 de novembre en format virtual. El programa, comissariat per l’editor Fèlix Riera, se centrarà […]

Agències 05/11/2020

ACN Barcelona.-La 8a edició del Barcelona Novel·la Històrica se celebrarà entre el 9 i el 14 de novembre en format virtual. El programa, comissariat per l’editor Fèlix Riera, se centrarà en la capital catalana, les diverses “Barcelones” i la capacitat dels seus escriptors per fabular-la. La cita tindrà vuit xerrades en streaming, una ruta literària en format podcast i itineraris per la ciutat amb l’aplicació Literapolis. A més, el 9 de novembre es lliurarà el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, a Eduardo Mendoza pel conjunt de la seva obra. Riera ha destacat l’especificitat de Barcelona com a capital contemporània que ha fet un esforç per “autoobservar-se” i descobrir les “ciutats invisibles” que té.

El programa vol convidar a viure i conèixer Barcelona, amb tota la seva complexitat i diversitat. Segons Riera, la cita vol “avançar i comprendre” la història de la mà de la ciutat, una Barcelona “que ha estat capaç de convertir-se en símbol de modernitat, creativitat i hospitalitat, malgrat que els vents contraris de la història que a tota ciutat li toca viure”. Així, el festival se centrarà en la mateixa història de la ciutat i en com, a través del tapís històric, els escriptors ajuden a explicar-la “des del punt de vista dramàtic”. “Veurem com a la història de Barcelona hi pesen el mateix les paraules i les pedres, analitzarem com una ciutat està construïda a través dels arquitectes que l’han fet possible i com, amb la paraula, s’ha consolidat el projecte de ciutat”, ha especificat.L’edició recorrerà la ciutat construïda, l’hospitalària o l’oculta, així com les ciutats que va ser als segles X, XVIII o XX, les Barcelones que grans novel·listes han immortalitzat en els seus llibres i algunes Barcelones encara per descobrir. Jaume Cabré, Sergio Vila-Sanjuán i Care Santos Entre els noms propis que protagonitzaran aquesta edició hi ha Borja de Riquer, Casilda Güell, Maria Carme Roca, Enric Calpena, Coia Valls, Elena Hevia, Alfred Bosch, Toni Soler, Martí Gironell, Judit Carrera, Jordi Garcés, Rosa Navarro, Adolfo Sotelo, Care Santos, Jaume Cabré, Vicenç Villatoro, Sergio Vila-Sanjuán, Sergi Doria, Andreu Claret, Lluís Permanyer, Emma Riverola, Juan Pablo Villalobos, Pola Oloixarac, Santiago Roncagliolo, Rodrigo Fresán i Aurelio Major.També destaquen ‘Quinze (ara setze) generacions d’una família catalana’, de Martí de Riquer, amb la participació de Borja de Riquer i Casilda Güell; ‘Barcelona segle XVIII’, amb Jaume Cabré i Vicenç Villatoro, i ‘Barcelona dels anys 20 als anys 60’, amb Sergio Vila-Sanjuán, Sergi Doria, Andreu Claret, Lluís Permanyer i Emma Riverola. El periodista Martí Gironell ha dissenyat una ruta literària en format podcast pels diferents períodes que marquen la història de Barcelona.En el marc del festival, el dilluns 9 a les sis de la tarda, es podrà seguir en streaming el lliurament del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, que atorga l’Ajuntament de Barcelona a l’autor Eduardo Mendoza pel conjunt de la seva obra. L’acte tindrà lloc al Born CCM. Des del mateix espai, l’escriptor mantindrà posteriorment un diàleg amb la periodista Lídia Heredia al voltant de la seva obra i la seva relació amb Barcelona, que també es podrà seguir per streaming. Un any més, la festa literària Cronos posarà el punt final a Barcelona Novel·la Històrica. El filòleg Màrius Serra convida als assistents a participar al ‘Cronòstic’, un joc d’endevinament que posa a prova els coneixements històrics dels jugadors i jugadores. Enguany, hi participaran Maria Carme Roca, Sebastià Alzamora, Martí Gironell, Toni Soler, Núria Esponellà, Jordi Amat, Pilar Rahola, Albert Pijuan, Núria Pradas, Enric Calpena, Albert Villaró i Pablo Martin Sánchez.