Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

La CHE valora les mesures dels regants per reduir el consum d’aigua i esperarà al maig a adoptar més restriccions

|

- Publicitat -

ACN Mollerussa – Tècnics de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) han valorat les mesures adoptades pels regants per estalviar aigua davant la sequera i les escasses reserves. La seu de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell ha acollit la reunió de la junta d’explotació del Segre i s’ha comunicat que a l’espera de l’evolució de la meteorologia a l’abril i al maig es prendran noves mesures extraordinàries en cas que no plogui. El cap d’explotació de la CHE, Ramón Lúquez, ha alertat que les reserves de neu tot just arriben als 100 hectòmetres, de les pitjors de la història. Lúquez ha considerat que seria “lògic” utilitzar aigua del Noguera Pallaresa per harmonitzar el Segre però fent reajustaments de concessió entre els usuaris.

Lúquez ha assistit a la reunió de la junta d’explotació juntament amb altres tècnics de la CHE. Hi havia presidents de comunitats de regants de l’Urgell i el Segarra-Garrigues però també altres usuaris de la concessió d’aigua com representants d’Endesa, entre d’altres.

Publicitat

La CHE no disposa de previsions a mitjà o llarg termini perquè és molt complicat preveure el clima però remarquen que la situació “és molt dolenta” perquè el març ha sigut molt sec. En qualsevol cas, s’esperarà a prendre decisions extraordinàries en funció de les precipitacions que hi podria haver a l’abril i al maig. Es parteix però, amb el pitjor dels escenaris, ja que les reserves de neu a les capçaleres dels rius se situen en un percentatge del 10% la qual cosa representa que el 90% dels anys són millors que aquest. Malgrat tot, Ramón Lúquez ha reiterat que els abastiments d’aigua per a les poblacions i per tant per al consum ciutadà que fa ús del sistema Rialb-Oliana, estan garantits ja que si s’arriba a unes reserves de 35 hectòmetres es restringiran la resta d’usos (actualment n’hi ha 99 entre els dos embassaments).

Els regants de l’Urgell han iniciat aquesta setmana la campanya amb mesures com una reducció del 40% del cabal. Els pagesos han apostat enguany per cultius d’hivern com el cereal que necessiten menys aigua i si no plou la campanya podria finalitzar de forma anticipada al juliol, ja que normalment s’allarga fins a finals d’agost o setembre. A més no es podran fer dobles collites.

Els regants de l’Urgell però també els del Segarra-Garrigues han reclamat que es reactivi el projecte per derivar aigua des del Noguera Pallaresa al Segre, ja que el primer riu disposa de més reserves (280 hectòmetres) que el Segre, que es troba en estat d’emergència. Ramón Lúquez ha considerat “lògic” utilitzar aigua de diversos rius quan està clar que n’hi ha més en un que a l’altre. Això no obstant, ha puntualitzat que cal fer reajustaments de les consessions, ja que en el cas del Noguera Pallaresa molts usos estan enfocats a les hidroelèctriques. A més, Lúquez ha descartat que aquesta possibilitat d’augment de cabals a partir de l’aigua de la Noguera Pallaresa tingui lloc aquesta campanya perquè fa falta la “col·laboració i entesa entre usuaris” i administrativament “és un tema que no es resol amb una setmana”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió