Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

La CGT es manifesta per denunciar l’increment d’accidents a la feina i reclamar la derogació de les reformes laborals

ACN Barcelona.-Prop de 150 persones s’han manifestat aquest dijous per denunciar l’increment dels accidents a la feina i reclamar la derogació de les reformes laborals. Tot i l’augment del teletreball […]

Agències 27/05/2021

ACN Barcelona.-Prop de 150 persones s’han manifestat aquest dijous per denunciar l’increment dels accidents a la feina i reclamar la derogació de les reformes laborals. Tot i l’augment del teletreball i l’afectació dels treballadors pels ERTO, el 2020 s’han registrat més de 700 morts a l’Estat. Catalunya ha estat la segona comunitat autònoma amb més morts per accident laboral, amb un total de 80. Davant aquesta situació, la CGT ha reclamat més “contundència” contra les empreses que “exploten” els treballadors i ha exigit al Departament de Treball dotar Inspecció de Treball dels mitjans necessaris. La família del jove mort a l’empresa Cidac de Cornellà de Llobregat ha demanat “justícia” i el tancament de la fàbrica.

El sindicat considera les reformes laborals com una de les principals causes de l’increment d’accidents en els llocs de feina. “Han representat una precarietat en el món laboral, una pèrdua de condicions dels treballadors i una deixadesa en les mesures de prevenció de riscos laborals. Això està fent que augmentin els accidents laborals de forma indecent”, ha assegurat el representant de la CGT Pedro Ortiz en declaracions a l’ACN. Tot i la pandèmia, el 2020 han mort més de 708 persones en accidents laborals a tot l’Estat. Aquesta és la segona xifra més elevada des de 2015, després dels 729 morts registrats el 2018. En els últims deu anys, més de 6.500 persones han mort en el seu lloc de treball a Espanya.Més enllà de les morts, el sindicat també ha alertat de l’augment de les minusvalideses i discapacitats provocades per accidents en els llocs de feina. Per altra banda, el sindicat considera “ridículs” els mitjans destinats al compliment de la inspecció laboral. En total, hi ha 108 inspectors a Catalunya, una proporció “molt baixa” per a les 629.885 empreses del territori i els 221.587 accidents de treball registrats en un any. Així mateix, la CGT ha criticat la imposició de “sancions ridícules” o l’acumulació d’expedients sense resolucions sancionadores. “Darrere de tots els accidents hi ha noms”, ha recordat Ortiz. Un d’aquests és el de Xavi Cayuela, un jove de 19 anys que va morir el passat 30 d’abril a l’empresa Cidac de Cornellà de Llobregat.”Nosaltres no ho veiem com un accident laboral, sinó com un assassinat”, ha assegurat l’Àngel, amic de la família. La família i els amics han reclamat “justícia”, així com el tancament de totes les fàbriques que no compleixin els requisits de seguretat adients.La CGT també ha exigit al Govern i l’executiu espanyol una major contundència contra les empreses que “exploten” els treballadors i ha reclamat al Departament de Treball personar-se com a acusació en tota causa judicial per mort en accident laboral, així com dotar Inspecció de Treball dels mitjans necessaris per dur a terme les tasques de manera “àgil i eficaç”. La manifestació ha començat davant la seu d’Inspecció de Treball a Barcelona a Travessera de Gràcia, com a símbol de les reclamacions de la CGT per dotar aquesta entitat de més recursos. Als crits de “morir treballant és assassinat” o “accident laboral, terrorisme patronal”, els manifestats s’han dirigit fins a la delegació del govern espanyol a Barcelona, al carrer Mallorca, on han reclamat la derogació de la reforma laboral.