Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

La CEOE considera “fonamental” reduir la incertesa i millorar la confiança per afavorir el clima empresarial

ACN Barcelona.-La CEOE ha afirmat que els resultats del PIB del segon trimestre evidencien un “fort deteriorament” de l’economia per l’impacte de la covid-19. La caiguda del PIB del 18,5% […]

Avatar
Agències 31/07/2020

ACN Barcelona.-La CEOE ha afirmat que els resultats del PIB del segon trimestre evidencien un “fort deteriorament” de l’economia per l’impacte de la covid-19. La caiguda del PIB del 18,5% intertrimestral marca un “màxim històric”. Així mateix, la davallada de l’economia espanyola és “molt superior” a la registrada a Alemanya (-10,1%), França (-13,8%), Itàlia (-12,4%) i la mitjana europea (-12,1%). Davant aquesta situació, la patronal considera “fonamental” reduir la incertesa i millorar la confiança per afavorir el clima empresarial i la capacitat d’adaptació de les empreses al nou context. El consum de les llars ha caigut un 21,2% en el segon trimestre i la inversió empresarial ha tingut un comportament “especialment advers”, amb una reducció del 22,3%.

La CEOE també ha situat el sector exterior com una “palanca” per a la recuperació i ha reclamat mesures per afavorir la internacionalització de l’economia espanyola i la competitivitat. En el segon trimestre, les exportacions han experimentat un “descens significatiu” de l’activitat, fonamentalment en la component de serveis, molt afectada per la forta caiguda dels turistes.Per altra banda, la caiguda d’un 21,4% de les hores treballades reflecteix l’efecte de la crisi sobre l’ocupació, més enllà de la situació contractual i administrativa dels treballadors, recollida en altres estadístiques. La patronal ha manifestat sorpresa pel creixement dels costos laborals unitaris i la remuneració per assalariat, d’un 8,7% i un 3,9%, respectivament. La CEOE ha assegurat que aquestes xifres evidencien una “desvinculació” dels costos laborals amb relació a la conjuntura econòmica i ha advertit que, de persistir en els pròxims trimestres, pot suposar un “risc” per a la recuperació de l’ocupació i l’activitat. Així mateix, ha alertat de la “dramàtica” situació de les empreses i ha demanat mantenir i intensificar les mesures de suport al teixit productiu per no posar en risc la seva supervivència. “Si no es recuperen les empreses, no és possible que s’aconsegueixi normalitzar l’activitat econòmica”, ha afirmat.