Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

La CE veu “inacceptable” l’espionatge “il·legal” a ciutadans, polítics o periodistes i reclama investigacions

ACN Brussel·les – La Comissió Europea considera “inacceptable” qualsevol intent d’un estat membre de la Unió Europea d’accedir “il·legalment” a les dades o comunicacions de “ciutadans, inclosos periodistes i polítics”, […]

Agències 19/04/2022

ACN Brussel·les – La Comissió Europea considera “inacceptable” qualsevol intent d’un estat membre de la Unió Europea d’accedir “il·legalment” a les dades o comunicacions de “ciutadans, inclosos periodistes i polítics”, a través de programaris d’espionatge. En una resposta genèrica a les preguntes dels periodistes sobre les informacions publicades pel cas Pegasus –que esquitxen diversos estats membres de la UE, entre ells Espanya pel ‘Catalan Gate’- el portaveu Johannes Bahrke ha afirmat que calen investigacions. Bahrke ha dit que els estats han de “controlar” els serveis de seguretat per “garantir” que es respecten els drets fonamentals, i tenen també el “deure” d’investigar les al·legacions sorgides en els últims dies.

Arran dels dubtes d’alguns periodistes sobre com poden investigar els estats membres unes pràctiques que, a priori, haurien encarregat ells mateixos, el també portaveu Eric Manner ha afirmat que a la UE hi ha “separació de poders”.

“Hi ha sistemes judicials independents que poden fer aquestes investigacions, i estan disponibles per als ciutadans”, ha indicat.