Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

La CE insta els estats a accelerar la ratificació del fons de recuperació per “garantir una recuperació sostenible”

ACN Brussel·les.-El vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha instat aquest dimarts els estats a accelerar el procés de ratificació del fons de recuperació per permetre així a […]

Avatar
Agències 09/02/2021

ACN Brussel·les.-El vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha instat aquest dimarts els estats a accelerar el procés de ratificació del fons de recuperació per permetre així a l’executiu europeu emetre deute per captar els recursos. En un debat al ple de l’Eurocambra, Dombrovskis ha dit que és “essencial” que els estats ratifiquin la decisió sobre els recursos propis perquè els diners comencin a arribar als estats “tan aviat com sigui possible”. L’Eurocambra vota aquest dimarts el Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència -l’instrument central del fons de recuperació-, dotat amb 672.500 milions d’euros en préstecs i subvencions per finançar les reformes i inversions dels estats. El resultat de la votació se sabrà dimecres.

En el debat al ple de l’Eurocambra sobre el mecanisme, Dombrovskis ha defensat que es tracta d’un instrument per “garantir una recuperació sostenible”. A més, el vicepresident econòmic de l’executiu europeu ha dit que hi ha “progressos substancials” en els plans de reformes que han de presentar els estats per accedir als fons.Segons fonts comunitàries, 18 estats ja tenen el pla bastant avançat, mentre sis tenen els eixos principals i tres només han tingut “discussions generals” amb la Comissió sobre el pla. Amb tot, des de l’executiu europeu apunten que aquest endarreriment no és “preocupant”. Els estats tenen fins a finals d’abril per presentar els plans. Per la seva banda, els eurodiputats que han negociat el pla econòmic per superar la crisi causada per la covid amb el Consell han remarcat durant el debat que es tracta de la “solució adequada”. “Són diners per a la recuperació, però també per fer-nos més resilients”, ha apuntat el popular Siegfried Muresan.La socialista Eider Gardiazabal ha reivindicat que el pla és “extremadament necessari” i ha constatat la importància que no només se centri en la “recuperació a curt termini”, sinó també en la “transformació i la resiliència”. Finalment, el liberal de Renovar Europa Dragoș Pislaru ha dit que el pla econòmic europeu garanteix una “recuperació adequada”. “És un símbol per a la història. És la solució adequada”, ha remarcat Pislaru.