Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

La CE insta els 27 a “fer el millor ús” dels exàmens a la justícia per “crear una cultura de l’estat de dret” a la UE

ACN Brussel·les.-L’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha instat aquest dilluns els estats a “fer el millor ús” dels exàmens a l’estat de dret, que es preveu que es publiquin a […]

Avatar
Agències 17/05/2021

ACN Brussel·les.-L’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha instat aquest dilluns els estats a “fer el millor ús” dels exàmens a l’estat de dret, que es preveu que es publiquin a juliol, per “crear una cultura de l’estat de dret” a la UE. En una conferència sobre l’estat de dret al bloc comunitari a Coïmbra (Portugal), Reynders ha dit que tenir sistemes judicials “efectius” és “essencial” i que la covid ha “subratllat la necessitat de reforçar la resiliència dels sistemes de justícia”. D’altra banda, l’eurocomissari ha dit que encara estan treballant en les regles del mecanisme que condiciona els fons europeus al respecte de l’estat de dret. L’Eurocambra ha avisat que està disposada a portar la CE als tribunals si no les té enllestides l’1 de juny.

En la seva intervenció, Reynders ha remarcat que el respecte a l’estat de dret és “clau per a la UE” i ha insistit que tots els tribunals dels estats han d’aplicar la llei europea per garantir una “protecció judicial efectiva”. Al seu torn, la ministra de Justícia de Portugal, Francisca Van Dunem, ha subratllat que “protegir, promoure i reforçar l’estat de dret a la UE és una prioritat” per a la presidència portuguesa de torn del Consell. A l’acte també han participat el ministre d’Exteriors de Portugal, Augusto Santos Silva, l’alcalde de Coïmbra, Manuel Machado, i el rector de la Universitatd e Coïmbra, Amílcar Falcao.