Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

La CCMA i el Conselh Generau d’Aran acorden potenciar l’ús de l’aranès

ACN Vielha.-La vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, i el síndic d’Aran, Carles Barrera, han signat un conveni de col·laboració per potenciar l’ús de l’aranès […]

Avatar
Agències 08/04/2019

ACN Vielha.-La vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, i el síndic d’Aran, Carles Barrera, han signat un conveni de col·laboració per potenciar l’ús de l’aranès a TV3, Catalunya Ràdio i a les webs de la CCMA. El síndic d’Aran ha dit que d’aquesta manera es donarà més visibilitat a la realitat aranesa i de manera especial a la seva llengua. Barrera ha recordat que el coneixement oral i escrit de l’aranès és “força bo” però l’ús social “molt feble” i iniciatives com aquesta han de contribuir a revertir aquesta situació. Llorach ha anunciat que les primeres dos accions concretes que es portaran a terme són la realització de dos programes a la Val d’Aran: El Foraster i Joc de Cartes. Llorach ha explicat que l’aranès tindrà més presència a les webs de la CCMA a partir d’ara.

Per Llorach és un deure de la Corporació “normalitzar” l’ús de la llengua aranesa i tot i que ja hi havia bones voluntats entre els dos governs ara hi haurà un document que “obliga” a complir uns mínims.El síndic s’ha compromès a enfortir el Departament de Política Lingüística del Conselh Generau d’Aran per tal de facilitat la traducció a l’aranès del màxim de continguts possibles i poder assessorar en aspectes lingüístics en la traducció de notícies o programes en català a l’aranès.