Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

La catalana Rob Surgical encara la recta final per introduir al mercat el seu robot per cirurgia d’alta precisió

ACN El Prat de Llobregat.-La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat aquest dimecres les instal·lacions al Prat de Llobregat de l’empresa Rob Surgical per conèixer de primera mà el […]

Avatar
Agències 04/12/2019

ACN El Prat de Llobregat.-La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat aquest dimecres les instal·lacions al Prat de Llobregat de l’empresa Rob Surgical per conèixer de primera mà el ‘Bitrack’, el robot quirúrgic per a cirurgia d’alta precisió que desenvolupa. El projecte es va posar en marxa fa set anys i actualment encara la recta final per entrar al mercat el 2021 ja que es troba en procés d’obtenir la certificació de la Comissió Europea. ‘Bitrack’ té les mateixes funcionalitats que el robot nord-americà ‘Da Vinci’, que actualment té el 98% de la quota de mercat internacional, però hi suma més usabilitat i un cost menor. Aquí, la consellera ha celebrat que “innovació feta a Catalunya” servirà per “universalitzar” la cirurgia d’alta precisió arreu del món.

Rob Surgical va ser creada el 2012 como una ‘spin-off’ de la UPC i de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), impulsada por los investigadores Josep Amat, Alicia Casals i Manel Frigola que havien patentat la base tecnològica el 2008. A ells s’hi ha sumat Jaume Amat com a gestor de l’empresa. En aquests set anys el projecte ha rebut vuit milions d’euros de capital d’inversors privats i un milió d’ajuts públics per desenvolupar l’actual prototip que és totalment operatiu. La última inversió, de cinc milions d’euros, ha arribat de mà de la família Grifols i és la que es destinarà a obtenir la certificació europea. El nou robot ja s’ha validat tècnicament i opera en models animals de la mà de cirurgians de la Clínica Maig (els Estats Units) i els hospitals universitaris Clínic, Vall d’Hebron i Germans Trias de Barcelona. Entre 2019 i 2020, Rob Surgical construirà tres unitats més per a ultimar el procés de validació i industrialització, reforçarà l’equip corporatiu i d’enginyers, i durà a terme els últims assajos de seguretat i funcionalitat.Els enginyers de Rob Surgical liderats pels professors Josep Amat i Alícia Casals, han dissenyat un sistema flexible, modular i obert que permetrà millorar l’eficiència de la robòtica quirúrgica actual i la farà accessible a més hospitals de tot el món pel seu menor cost respecte la competència També farà possible la cirurgia combinada manual i robòtica. És a dir, permetrà que el robot i un cirurgià puguin treballar al mateix temps deixant que la màquina actuï en aquells processos que requereixin més precisió. La consellera Vergés ha recordat que l’Hospital Clínic i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona utilitzen actualment el robot ‘Da Vinci’ i que confia introduir el ‘Bitrack’ tant bon punt arribi al mercat.