Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La Casa Masó de Girona reivindica el pintor i escriptor noucentista Xavier Montsalvatge

|

- Publicitat -

ACN Girona – La Fundació Rafael Masó inaugura aquest dijous al vespre una exposició dedicada a l’escriptor, pintor i mecenes noucentista Xavier Montsalvatge Iglésias (1881-1921). Es tracta d’una mostra artística que es podrà visitar a la Casa Masó que busca reivindicar la figura d’aquest gironí clau en la cultura catalana d’ara fa un segle però molt poc conegut. Montsalvatge va arribar a la capital gironina el 1896, en plena adolescència, quan el seu pare va instal·lar-hi la banca familiar. Montsalvatge va ser actiu en l’àmbit literari fins el 1910, quan es va casar i es va decantar cap a la pintura, l’ebanisteria i l’exlibrisme. La mostra de la Casa Masó serà la primera que mostra les múltiples vessants que tenia l’artista.

L’exposició ‘Xavier Montsalvatge, en terra de gestes i beutat’ s’estrenarà aquest dijous a la tarda a la Casa Masó i es podrà visitar fins el 4 de novembre. En aquesta mostra hi haurà un recull de les seves obres pictòriques i literàries, ja que Montsalvatge tenia múltiples facetes en l’àmbit artístic. El gironí d’arrels olotines escrivia, pintava i també feia de mecenes d’artistes locals i estrangers.

Publicitat

De fet, Xavier Montsalvatge va arribar a Girona el 1896 i de seguida es va implicar en el teixit cultural i polític de la ciutat. Va conèixer Miquel de Palol, Prudenci Bertrana i Carles Rahola, que van ser amics durant molts anys. La seva activitat literària va ser especialment prolífica fins el 1910.

En la seva joventut va publicar narracions en diverses revistes i també un recull d’elles a ‘Ombres’ (1906). La seva obra tenia una marcada influència del decadentisme d’arrel francesa, tot i que també hi havia la tradició romàntica de tema muntanyenc i tractava els drames rurals modernistes. Habitualment en la seva obre incloïa elements eròtics i cruels que van caracteritzar un estil propi d’escriptura.

A partir del casament amb Mercè Bassols el 1910, Montsalvatge va obrir-se a la pintura, l’ebanisteria i l’ex-librisme. A més, també va començar a fer de mecenes amb iniciatives com la societat Athenea (1913) i va publicar el llibre ‘Terra de gestes i beutat. Girona’ (1917). En aquest període, Xavier Montsalvatge assumeix l’estètica i els ideals del Noucentisme. Era alt, prima, gentil, intel·ligent, de maneres aristocràtiques i de gran bondat, segons el recorden. Va morir als 40 anys, després de tornar al seu Olot natal. A més, van ser els pares del compositor que porta el mateix nom: Xavier Montsalvatge.

L’exposició de la Casa Masó es complementa amb una sèrie d’activitats que inclouen visites comentades amb Josep Pujol i Coll; un recital de textos de Monsalvatje, a càrrec de la professora de Filologia Catalana de la Universitat de Girona (UdG) Margarida Casacuberta, i una tertúlia amb Casacuberta i els tres autors del llibre que s’ha publicat amb motiu de l’exposició, Josep Pujol, Eva Vàzquez i Lluïsa Faxedas. Les activitats de l’exposició compten amb la col·laboració de la Càtedra Víctor Català d’Estudis sobre el Modernisme de la UdG.

Després de la Casa Masó, l’exposició serà itinerant i es podrà veure al Museu Municipal Josep Aragay de Breda.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió