Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1706
La República

La Casa de l’Os d’Isil reobre amb l’espai renovat i donant veu a la ramaderia i la Reserva de Caça.

ACN Isil (Alt Àneu) – La Casa de l’Os d’Isil, al Pallars Sobirà, ha reobert amb un contingut totalment renovat. Com bé el nom indica s’explica tot allò relacionat amb […]

Agències 12/07/2022

ACN Isil (Alt Àneu) – La Casa de l’Os d’Isil, al Pallars Sobirà, ha reobert amb un contingut totalment renovat. Com bé el nom indica s’explica tot allò relacionat amb l’os i on habita; on viu, que menja, quan pesa o quan mesura. Però ara també el visitant podrà conèixer la realitat dels ramaders i com conviuen amb la presència del plantígrad, la feina dels apicultors o tradicions culturals que se celebren a la zona com són les falles. A més, aquest espai es vol que sigui el punt des d’on es generen moltes activitats dirigides a fora relacionades amb l’os i les activitats ramaderes i culturals.

Ara, aquest equipament el gestiona l’Associació Bonabé Patrimoni formada per la Fundació Trenca, l’EMD Isil-Alós i la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus

La Casa de l’Os Bru és un equipament de divulgació i sensibilització al voltant d’una de les espècies més emblemàtiques dels Pirineus, que neix amb l’objectiu de conscienciar de la importància de conservar aquest animal, i de conèixer, en profunditat, la seva relació amb els habitants de la zona i el seu entorn.

La voluntat de l’espai és que el visitant tingui la percepció que entra en territori os des del començament. Durant l’estada a la Casa farà un viatge que durarà el cicle anual de l’os, des que hiverna i viu a la cova fins que surt i descobreix el territori, com els agents fan el seu seguiment o com s’aparella i torna a hivernar.

A la casa també s’explica la presència a la zona de d’altres animals salvatges i la gestió que se’n fa des de la Reserva de Caça.

La Casa de l’Os Bru dels Pirineus recupera també aquest any el punt d’informació de la zona de la vall de Bonabé del Parc Natural de l’Alt Pirineu i està previst que formi part de la Xarxa de Museus. Per aquest equipament l’any passat hi van passar unes 4.500 persones.