Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

La Carta del Descobriment d’Amèrica de Cristòfor Colom torna a la Biblioteca de Catalunya

ACN Barcelona.-El govern espanyol ha fet lliurament a la Biblioteca de Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat de l’incunable de Cristòfor Colom ‘Epistola de insulis nuper inventis’. La […]

Avatar
Agències 23/11/2021

ACN Barcelona.-El govern espanyol ha fet lliurament a la Biblioteca de Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat de l’incunable de Cristòfor Colom ‘Epistola de insulis nuper inventis’. La carta va ser sostreta i exportada il·legalment entre 2004 i 2005, i substituïda per una còpia facsímil que va amagar el robatori, de manera que no es va detectar fins a l’agost del 2012 per l’advertiment dels Mossos d’Esquadra. L’incunable va ser retornat al govern espanyol per les autoritats dels Estats Units el 2018. L’epístola ‘Insulis Nuper Inventis’ conté el relat de Cristòfor Colom del viatge del descobriment d’Amèrica.

Com ha explicat la Biblioteca de Catalunya, la sospita d’aquesta sostracció va tenir el seu origen en un cas similar esdevingut a la Biblioteca Ricardiana de Florencia (Italia). A partir d’aquest incident de Florència, la Homeland Security Investigation, Cultural Property, Art and Antiquities (HSI) de la Inmigration and Customs Enforcement (ICE) -Oficina d’Investigació de l’Agència d’Immigració i Duanes dels EE.UU- va iniciar el 2011 una investigació centrada en altres exemplars de l’epístola. El 2012 es va confirmar que l’exemplar de la Biblioteca de Catalunya havia estat sostret i substituït per una còpia facsímil.La Biblioteca de Catalunya ha remarcat que l”Epistola de insulis nuper inventis’ és un incunable de gran valor històric i documental, del qual només se n’estamparen 9 edicions i diverses versions. Va ser impresa per Stephan Plannck a Roma cap a 1493, i relata els esdeveniments del viatge de Colom a Amèrica a partir del moment que l’expedició va sortir des del port de Pals, el 3 d’agost de 1492, i fins al retorn a Lisboa el 4 de març de 1493.El fet que la Biblioteca de Catalunya hagués digitalitzat l’original el 2004, va ser fonamental per comprovar que el document recuperat era l’autèntic.