Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La campanya de la fruita registra un 17% menys de contractes al camp que l’any passat per les gelades i pedregades

|

- Publicitat -

ACN Lleida – La caiguda de producció en fruita dolça per les gelades de l’abril i diverses pedregades de l’estiu ha comportat també una davallada en la contractació. Entre l’abril i l’agost, s’han efectuat 22.004 contractes de treball al camp (sense comptar centrals fruiteres), un 17% menys respecte als 4.535 del mateix període del 2021, segons les dades que s’han donat a conèixer en la Comissió institucional de coordinació de la campanya de la fruita, celebrada aquest dimarts a Lleida. Enguany, s’han fet més contractes de menys durada i amb major interrupció i represa. Per altra banda, el Departament d’Empresa i Treball ha tramitat 22 ERTO per causa major presentats per empreses o agricultors, que afecten a 241 treballadors fixos del sector fruiter.

La campanya agrària ha estat marcada enguany per la caiguda de producció ocasionada per les gelades de l’abril, les més importants dels darrers 40 anys, i les diverses pedregades posteriors, que han fet caure a l’entorn d’un 70% la collita de fruita de pinyol, i d’un 30% en la de llavor, a banda dels danys en altres tipus de conreus.

Publicitat

 

Durant la reunió de la Comissió institucional de coordinació de la campanya de la fruita, s’ha informat que, en el que resta d’any, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural farà efectiu el pagament d’una part dels ajuts de la línia habilitada per a les explotacions de fruita dolça i ametlla afectades per la gelada (que suma un total de 32 milions d’euros), mentre que una altra part la pagarà durant el 2023. Empresa i Treball abonarà també l’any que ve els ajuts de la línia de 8 milions d’euros aprovada per injectar liquiditat a les centrals fruiteres i cooperatives.

<strong>2.326 places d’allotjament</strong>

Un altre tema tractat en la reunió ha estat el dels allotjaments. El mapa  actualitzat dels allotjaments col·lectius públics i privats disponibles a la vegueria de Lleida, elaborat per la Delegació del Govern, amb la col·laboració de tots els actors implicats en la campanya agrària, ha registrat 29 allotjaments col·lectius per a treballadors temporers, 10 dels quals són públics i 19 privats. En aquest recull s’hi inclouen el pavelló 3 de Fira de Lleida i els pisos de l’empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) de Lleida que, tot i no ser estatges col·lectius, actuen com a tals a l’oferir places a temporers.

En conjunt, sumen 2.326 places, 698 en els públics i 1.628 en els privats. A aquesta capacitat d’allotjament cal afegir-hi la disponibilitat d’uns altres quatre equipaments l’activitat principal dels quals no és l’acolliment de temporers, però que, en cas de ser necessari, poden aportar una cinquantena de places a aquesta funció.

Pel que fa als allotjaments públics, la comarca del Segrià en concentra 6 (516 places); el Pla d’Urgell en disposa d’1 (64); l’Urgell, 2 (100) i les Garrigues, 1 (18). Dels allotjaments privats que s’han pogut registrar, 14 s’ubiquen al Segrià (1.220 places); 4 al Pla d’Urgell (196 places) i 1 a la Noguera (212). Dels 4 allotjaments que podrien actuar de reforç en cas necessari, 2 es troben al Segrià, i 2 més al Pla d’Urgell.

El mapa pretén detectar els recursos de què es disposa, la capacitat d’allotjament i la zona geogràfica on estan ubicats i, a partir d’aquí, poder diagnosticar les necessitats o mancances en aquest àmbit i aportar dades concretes i rigoroses que siguin útils per a poder habilitar línies d’ajut per construir nous allotjaments, i ampliar o rehabilitar els existents, sobretot en les zones on se n’hagi detectat una mancança.

Quant a l’ocupació dels allotjaments, en el cas dels públics i fins al 23 de setembre, ha estat del 23% de mitjana, essent el pic màxim, a mitjans d’agost, del 35%. La campanya del 2021 es va arribar a la mitjana d’ocupació del 39%, amb el pic màxim que va fregar el 50% d’ocupació.

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha insistit en la necessitat d'”ajustar millor la disponibilitat de places a les necessitats d’allotjament”, atès que, malgrat la baixa ocupació registrada, s’ha detectat un repunt de casos de manca d’habitatge en forma d’assentaments irregulars i d’infrahabitatges, en el benentès que “les situacions de vulnerabilitat i sensellarisme són una realitat social estructural no directament vinculada a la campanya agrària”, ha subratllat. En relació amb l’allotjament, en la reunió s’ha posat damunt la taula la necessitat que el Govern recuperi línies d’ajut per a la construcció, ampliació i rehabilitació d’allotjaments privats.

El Departament de Drets Socials ha aportat 280.000 euros a l’Ajuntament de Lleida per al servei d’acolliment temporal i d’atenció per a persones transeünts, en el marc de la campanya agrària de l’estiu, que s’han destinat al servei d’allotjament, dutxa, esmorzar, sopar i consigna del pavelló 3 de Fira de Lleida. La xifra suposa gairebé el 60% del cost del servei. En el marc del Contracte programa 2022-2025, i per fer front al sensellarisme estructural, Drets Socials té previst aportar 3,1 milions d’euros a la Paeria de Lleida, 950.000 euros al Consell Comarcal del Segrià i 512.000 al de la Noguera. Per altra banda, la Generalitat aportarà 4 milions d’euros per construir al barri de Pardinyes de Lleida l’equipament comunitari per a l’acollida de temporers i situacions d’emergència.   

<strong>Poca incidència de la covid-19</strong>

Entre el personal directament ocupat a la campanya de la fruita s’han detectat enguany 43 casos positius de covid-19, vinculats a 22 empreses, sense que hagin comportat cap complicació. No s’ha registrat cap brot (agrupació de tres o més casos). El Departament de Salut ha desplegat diverses activitats formatives als tècnics de la campanya agrària, accions de prevenció primària i visites d’assessorament a centrals fruiteres i empreses. Així mateix, s’han habilitat punts de vacunació a Lleida, Alcarràs i Mollerussa.

La reunió de la Comissió institucional de coordinació de la campanya de la fruita, celebrada aquest dimarts a la Delegació del Govern a Lleida, ha aplegat les institucions, organitzacions professionals agràries i de cooperatives, organitzacions d’empreses agràries, organitzacions sindicals i entitats col·laboradores del tercer sector.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió