Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

La campanya ‘Consum amb drets’ exigeix l’indult per evitar l’ingrés a presó de dos directius d’un club cannàbic

ACN Barcelona.-Diferents associacions cannàbiques agrupades sota la campanya ‘Consum amb drets’ han reclamat al govern espanyol la tramitació de l’indult per evitar que dos directius d’Airam (Associació Independent Recreativa d’Autoconsum […]

Agències 10/11/2020

ACN Barcelona.-Diferents associacions cannàbiques agrupades sota la campanya ‘Consum amb drets’ han reclamat al govern espanyol la tramitació de l’indult per evitar que dos directius d’Airam (Associació Independent Recreativa d’Autoconsum i Medicinal) entrin a presó el 18 de novembre. “L’indult està previst per casos com el de l’Albert i el Víctor, on ni la justícia ni les mesures polítiques arriben on està la societat i des de les institucions es fa un pas més”, ha dit l’advocada del cas, Sònia Olivella. A més, ha defensat que “és una situació totalment injusta”, perquè s’ha aplicat el dret penal de manera retroactiva, ja que a partir de 2015 el Tribunal Suprem va incorporar nous delictes en relació amb el consum de cànnabis.

“El que abans no era considerat un delicte ara és delicte contra la salut pública i d’associació il·lícita”, ha reivindicat l’advocat Joan Bertomeu en una roda de premsa davant l’Audiència de Barcelona. En la mateixa línia, Bertomeu ha defensat que aquesta regulació provoca que “els clubs de cànnabis tinguin pitjor tracte que el mercat negre”. “Se’ns tracta com a caps de turc”, ha reiterat un dels dos condemnats a presó, el president de la Federació d’Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (Fedcac), Albert Tió. La campanya ha recollit més de 15.000 signatures que donen suport a l’indult. A més, des de les associacions han reclamat “un marc regulador dels clubs de cànnabis”. De fet, Olivella ha recordat que el 2018 el Tribunal Constitucional va declarar nul·la la llei de regulació d’aquests clubs aprovada al Parlament “simplement per motius competencials, no pel seu contingut”. “Estem a favor d’un consum responsable”, ha defensat Tió. Pendents del TEDHA banda de l’indult, que no té termini per resoldre’s, els advocats del cas han explicat que estan pendents d’un recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, que en aquest cas porta l’advocat Héctor Brotons. “S’ha esgotat la via interna”, ha explicat Bertomeu, “perquè el Tribunal Constitucional ni tan sols ha volgut valorar el cas”, ha criticat.