Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

La Cambra veu “molt modesta” la xifra de fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència dels pressupostos

ACN Barcelona – La Cambra de Comerç de Barcelona considera “molt modesta” la xifra de fons Next Generation del Mecanisme de Recuperació i Resiliència pressupostada pel Govern per al 2023, […]

Agències 03/02/2023

ACN Barcelona – La Cambra de Comerç de Barcelona considera “molt modesta” la xifra de fons Next Generation del Mecanisme de Recuperació i Resiliència pressupostada pel Govern per al 2023, que és de 686 milions d’euros. En un comunicat, la Cambra destaca que la despesa vinculada als fons del MRR baixa respecte al 2022 i que, si bé podria ser perquè llavors no es van poder executar tots els projectes, el Govern disposava al novembre de 1.000 milions d’euros ingressats i pendents de mobilitzar d’aquests fons. “La xifra de 686 MEUR pressupostada pels fons associats al mecanisme MRR el 2023 sembla molt modesta en la mesura en què a aquest import sense mobilitzar caldria afegir els fons assignats a la Generalitat pel període 2021-2023 i que encara no ha rebut”.

Els comptes aprovats pel Govern incorporen un total de 1.185 milions de fons europeus: 686 del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i 499 milions dels fons React-EU. Per la Cambra, els fons del primer tipus pressupostats podrien ser més.

D’altra banda, en la seva valoració del projecte de pressupostos, la Cambra lamenta que no hi hagi, en el seu parer, una “aposta més clara” per la digitalització. “És preocupant”, afirma l’ens cameral.

En canvi, l’organització que presideix Mònica Roca celebra l’augment de pressupost del departament d’Empresa i Treball, que considera una àrea a “reforçar per fer costat al teixit empresarial en un context de refredament de l’activitat econòmica i d’empitjorament de les expectatives de la marxa dels negocis”.

La Cambra també celebra l’augment en Salut, però considera que és “insuficient” per corregir un “dèficit de recursos crònic que amenaça l’estabilitat i la qualitat” del sistema de salut català. Segons els càlculs de la Cambra, hi ha un dèficit anual de despesa sanitària pública i privada per habitant de 715 euros, uns 5.450 milions anuals.

Pel que fa a l’acord sobre infraestructures assolit entre el Govern i el PSC, la Cambra celebra especialment el del Quart Cinturó, tot i que recorda que cal “fixar un calendari de tramitació i execució urgent, i estudiar l’ampliació del traçat fins a Granollers”.

Sobre l’aeroport, l’ens cameral valora positivament que es faci una comissió tècnica per analitzar les diferents opcions per aconseguir connexions intercontinentals, “sempre que segueixi una línia de treball i criteris 100% tècnics”. A més, la corporació destaca que s’ha de garantir la sostenibilitat del Delta del Llobregat.

Pel que fa a Rodalies, la Cambra exigeix un compromís de calendari i garantir que el traspàs de competències es fa amb un traspàs de recursos econòmics. Així mateix, demana accelerar la definició de la segona fase del Pla de Rodalies, pel període 2026-2030.