Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

La Cambra reclama suspendre les quotes d’autònoms i exonerar les pimes de pagar la seguretat social dels treballadors

ACN Barcelona.-La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat al govern espanyol condonar el pagament de quotes dels autònoms i exonerar les petites i mitjanes empreses de pagar la seguretat […]

Avatar
Agències 27/03/2020

ACN Barcelona.-La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat al govern espanyol condonar el pagament de quotes dels autònoms i exonerar les petites i mitjanes empreses de pagar la seguretat social dels treballadors a condició de mantenir l’ocupació. La mesura tindria un impacte de 17.600 milions d’euros en el pressupost públic, una xifra que la corporació considera “clarament assumible”. El president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, ha demanat a les administracions pagar “immediatament” les factures pendents per injectar fins a 14.000 milions de liquiditat a l’economia. El també president del Consell de Cambres ha qualificat ERTO com “la millor eina” per garantir la continuïtat de les empreses i ha demanat no “limitar-ne” l’ús.

En una roda de premsa telemàtica, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha titllat les mesures anunciades pel govern espanyol de “totalment insuficients” per evitar la mortalitat “d’un gran nombre” d’empreses. En aquest sentit, Canadell ha demanat aplicar les propostes “adequades” amb “celeritat i eficàcia”. Entre aquestes, el president del Consell de Cambres ha demanat condonar les quotes a la seguretat social de tots els autònoms durant tres mesos prorrogables. L’aplicació d’aquesta mesura tindria un cost per al sector públic de 2.600 milions d’euros. A aquesta proposta s’hi afegeixen els prop de 15.000 milions d’euros que costarien l’exoneració a les petites i mitjanes empreses de pagar la seguretat social dels treballadors durant tres mesos prorrogables, a canvi de mantenir-los a la plantilla. A més, Joan Canadell ha reclamat “diferir” les obligacions fiscals i els pagaments a les administracions, sense interessos ni recàrrecs, durant tres mesos prorrogables. Així mateix, ha proposat ajornar el pagament del lloguer d’empreses i particulars “en situació vulnerable”, els préstecs i hipoteques en vigor, així com el pagament de la llum, l’aigua i el gas.En cinquè lloc, el també president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha reclamat a les administracions pagar “immediatament” les factures pendents, que suposaria una injecció de liquiditat de 14.000 milions d’euros. Pel que fa a la concessió de crèdits amb avals públics, Canadell ha demanat que s’estableixin mecanismes de concessió “àgils, transparents i operatius”, basats en paràmetres com el nombre de treballadors de l’empresa, el valor del balanç i la xifra de facturació abans de la crisi del coronavirus. L’objectiu de les mesures proposades és “evitar” que la crisi temporal passi a tenir efectes “permanents” a través de la destrucció d’ocupació i l’allargament de la recessió econòmica. En aquest sentit, Canadell ha plantejat l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) com “la millor eina” per garantir la continuïtat de les empreses. Per aquest motiu, ha fet una crida a fer servir aquesta mesura de manera “massiva”, sempre que les empreses ho necessitin, per evitar que la crisi sanitària esdevingui una “crisi econòmica de gran abast” en dos o tres mesos, amb unes taxes d’atur properes al 20%. El president del Consell de Cambres també s’ha referit a la proposta de PIMEC de tancar els establiments de primera necessitat, com supermercats o farmàcies, a la tarda. Ha assegurat que no li “sembla malament” però s’ha mostrat preocupat per les “cues” o l’aglomeració que es puguin generar. Així mateix, ha reiterat el suport de la corporació al “confinament total” durant dues o tres setmanes, fins que el sistema sanitari sigui capaç d’atendre els casos. Canadell ha defensat l’aplicació d’un “pla d’acció contundent” i s’ha mostrat a favor d’una renda mínima universal, que beneficiaria als autònoms.