Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023
Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023

La Cambra observa un avenç socioeconòmic “insuficient” i avisa que els salaris estan estancats des del 2004

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Cambra de Comerç de Barcelona ha alertat aquest dimecres d’un “estancament” en la millora de diversos indicadors de progrés social i econòmic a Catalunya. Segons un estudi de l’entitat, la convergència amb països com Alemanya o Bèlgica en termes de progrés econòmic s’ha encallat. En paral·lel, s’observa també un retrocés en termes de sostenibilitat social i ambiental. Segons ha indicat la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, aquest fenomen es veu especialment en els salaris, on no es nota una millora del sou real mitjà de Catalunya entre el 2023 i el 2004. “És evident que l’economia catalana té dèficits en àmbits clau que determinen el benestar i que sovint queden camuflats quan parlem de xifres macroeconòmiques”, ha avisat Roca.

Segons la Cambra, històricament la pobresa a Catalunya -i al conjunt de l’Estat- ha estat fortament vinculada a l’evolució de la taxa d’atur. Malgrat això, aquesta relació no s’ha produït arran de la Covid-19, etapa en què la taxa d’atur a Catalunya ha caigut mentre, paral·lelament, el percentatge de llars en dificultats ha augmentat intensament. Això queda reflectit especialment en el nombre de persones que no es poden permetre mantenir una temperatura “confortable” al seu habitatge, que representen dues de cada cinc famílies l’any 2022.

Publicitat

Per a Roca, els indicadors de progrés i benestar revelen xifres preocupants, com aquest augment de la desigualtat social lligada a l’energia. “Perquè un país sigui sostenible ha de ser-ho energèticament, i això té un impacte en la disminució de la pobresa”, ha ressaltat la presidenta de la Cambra. En aquest sentit, l’entitat ha denunciat una vegada més els problemes administratius i burocràtics per incrementar la capacitat de producció elèctrica a Catalunya.

Pel que fa als salaris, Roca ha reconegut que a Catalunya són “baixos” i estan per sota del que tocaria. A parer seu, aquest fet perjudica tant la productivitat del país com la seva capacitat de captar talent. “Pensem que haurien d’augmentar, una altra cosa és com fer-ho perquè les empreses s’ho puguin permetre”, ha indicat.

Segons la Cambra, la separació entre salaris i productivitat suposa un “risc creixent” per a la sostenibilitat del model de prosperitat econòmica i social de Catalunya. Això, sumat a altres indicadors que formen els seus “Indicadors de Progrés i Benestar”, dibuixa un escenari de progrès que l’entitat barcelonina veu “insuficient i volàtil”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió