Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

La Cambra estima que l’estalvi brut de les llars catalanes assolirà un record històric de 22.655 MEUR el 2020

ACN Barcelona.-La taxa d’estalvi de les llars catalanes assolirà un rècord històric de 22.655 milions d’euros el 2020, segons el tercer Focus Cambra elaborat pel Gabinet d’Estudis de la Cambra […]

Avatar
Agències 13/10/2020

ACN Barcelona.-La taxa d’estalvi de les llars catalanes assolirà un rècord històric de 22.655 milions d’euros el 2020, segons el tercer Focus Cambra elaborat pel Gabinet d’Estudis de la Cambra de Barcelona. La incertesa econòmica, l’augment de les expectatives d’atur en els pròxims mesos i l’estalvi forçós associat al confinament han provocat un augment “sense precedents” de l’estalvi de les famílies. La taxa d’estalvi de les llars catalanes pujarà del 7,5% de la Renda Familiar Disponible Bruta (RFDB) el 2019 al 17,5% el 2020. Les previsions al conjunt de l’economia espanyol apunten a un augment del 16% aquest any, molt per sobre del 6% registrat l’any passat, i amb un diferencial negatiu d’1,5 punts percentuals respecte a la taxa d’estalvi de Catalunya.

L’estalvi brut de les llars catalanes se situarà en 22.655 milions d’euros el 2020, més del doble de la xifra registrada l’any anterior, de 10.212 milions. Malgrat que l’augment d’aquest indicador és resultat sobretot del fort increment del volum d’estalvi, també hi contribuirà una caiguda pronunciada de la renda de les famílies durant aquest any. Les estimacions de la Cambra preveuen una contracció del -5,4% de RFDB a Catalunya aquest any, menor a la caiguda esperada del PIB català per l’aprovació de polítiques com els ERTO o les prestacions d’autònoms. Ambdós factors donaran com a resultat una contracció “molt significativa” del consum de les famílies, al voltant del -15%. Durant el 2021, s’espera una reducció progressiva de la taxa d’estalvi fins al 14,5% gràcies a un “efecte rebot” del consum del 7,6% i a un creixement del 3,8% de la RFBD a Catalunya. Aquesta situació provocarà una disminució de l’estalvi brut fins a 19.483 milions d’euros, inferior a la dada prevista per aquest any però encara molt superior als registres previs al coronavirus.En el segon trimestre de 2020, la taxa d’estalvi de les llars espanyoles s’ha disparat fins a un 22,5% de la RFBD. En aquest cas, l’estalvi forçós associat al confinament és el principal factor explicatiu de l’augment de l’indicador. Així, mentre les expectatives d’atur el setembre de 2020 eren molt semblants a les de la crisi financera de 2008, el nivell màxim de la taxa d’estalvi que es va assolir en aquella crisi va ser del 12,1%, més de deu punts percentuals per sota de la xifra assolida en el segon trimestre d’aquest any.L’augment històric de l’estalvi ha generat un fort increment de l’estoc de dipòsits a les llars, fins a arribar a 892.245 milions d’euros l’agost de 2020, un 6,9% més que en el mateix mes de l’any anterior. El diferencial entre els dipòsits efectius i la tendència prèvia de creixement dels dipòsits abans de l’esclat de la pandèmia s’ha situat al voltant dels 20.126 milions d’euros per al conjunt de l’economia espanyola.En qualsevol cas, el repunt de l’estalvi arran del coronavirus ha estat un fenomen més “intens” a l’economia espanyola que a la mitjana de l’Eurozona. Els principals motius són l’aplicació de mesures de mobilitat més restrictives, així com un deteriorament “més significatiu” de les expectatives econòmiques de les famílies espanyoles, generant un augment considerable de l’estalvi precaució. En el context actual, la Cambra de Comerç considera de “vital importància” impulsar mesures de política econòmica que generin confiança en la recuperació econòmica durant els pròxims mesos. Aquesta actuació ha de facilitar que les famílies augmentin el consum i es reverteixi part de l’estalvi acumulat durant el confinament i els posteriors rebrots, un fet que suposaria una “important palanca de creixement” de l’activitat econòmica durant l’any vinent.