Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

La Cambra de la Propietat critica l’informe del Sindicat de Llogateres sobre “desnonaments invisibles” per “tendenciós”

ACN Barcelona.-La Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona ha criticat un informe del Sindicat de Llogateres per ser “tendenciós”, estar “esbiaixat” i agafar una mostra no representativa. Aquesta setmana, […]

Avatar
Agències 08/07/2021

ACN Barcelona.-La Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona ha criticat un informe del Sindicat de Llogateres per ser “tendenciós”, estar “esbiaixat” i agafar una mostra no representativa. Aquesta setmana, el sindicat va presentar els resultats d’una enquesta en col·laboració amb La Hidra Cooperativa, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (UAB). Una de les principals conclusions era que un 46% de les mudances són producte de “desnonaments invisibles” motivats per la pujada del preu de lloguer o la no renovació del contracte sense justificació. La Cambra de la Propietat ha reconegut que aquest any hi ha hagut canvis d’habitatges per la pandèmia, però ha recordat que les rendes han baixat prop d’un 10%.

L’informe del Sindicat de Llogateres es basa en una enquesta realitzada el 2019 majoritàriament a Barcelona, però també a altres municipis de l’àrea metropolitana. La Cambra de la Propietat Urbana ha assegurat que les dades per elaborar l’informe han estat obtingudes a través dels associats del Sindicat de Llogateres i, per tant, no són representatives. L’entitat no ha donat validesa al document, ja que considera que té un “biaix important” en la presa de dades.Així mateix, la Cambra de la Propietat Urbana ha assegurat que una de les principals conclusions de l’informe és la necessitat d’associar-se al Sindicat de Llogateres i ho ha titllat com el “súmmum de la propaganda”. Respecte al contingut, l’entitat ha afirmat que l’informe és “poc objectiu” a l’hora de parlar dels “desnonaments invisibles”, ja que té en compte la percepció personal o d’un determinat col·lectiu “molt sensibilitzat” amb la problemàtica de l’habitatge. La Cambra de la Propietat Urbana ha reconegut que una part de la població de Barcelona ha deixat el lloguer durant la pandèmia i ha buscat alternatives fora de la ciutat o més econòmiques. Tot i això, ha recordat que el preu dels lloguers ha baixat prop d’un 10% pel desequilibri entre l’oferta i la demanda. L’oferta dels principals portals immobiliaris ha passat de 10.000 anuncis abans de la pandèmia a 15.000. Aquest augment de l’oferta ha estat acompanyat d’un descens de la demanda per la reducció dels turistes, estudiants estrangers o el teletreball, entre altres factors. Tot i això, l’entitat ha assegurat que les persones que opten al lloguer ho fan en funció de la seva capacitat econòmica i busquen habitatges al seu abast. Per altra banda, els propietaris seleccionen també llogaters “solvents” i el preu s’adapta a les necessitats de la demanda i l’oferta. D’aquesta manera, la Cambra de la Propietat Urbana ha desmentit la dada recollida a l’informe que la meitat de les llars destinen entre el 30% i el 50% dels seus ingressos al lloguer i que el 29% hi dediquen més del 50%. L’entitat ha assegurat que la “gran majoria” d’inquilins destina entre un 30% i un 35% al lloguer.