Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

La Cambra de Comerç d’Espanya alerta d’un “deteriorament històric” del mercat laboral pel coronavirus

ACN Barcelona.-La Cambra de Comerç d’Espanya ha alertat d’un “deteriorament històric” del mercat laboral per la crisi del coronavirus. La destrucció de l’ocupació a l’Estat ha arribat a 1,1 milions […]

Avatar
Agències 28/07/2020

ACN Barcelona.-La Cambra de Comerç d’Espanya ha alertat d’un “deteriorament històric” del mercat laboral per la crisi del coronavirus. La destrucció de l’ocupació a l’Estat ha arribat a 1,1 milions de llocs de feina en el segon trimestre, la caiguda més gran registrada des de 2013. Aquestes xifres no inclouen les persones afectades per ERTO, ja que es consideren ocupades. Tot i això, si es calcula l’ocupació a partir de les hores de feina, amb una caiguda trimestral “rècord” del 22,6%, el nombre de persones ocupades cau a 13,9 milions, un 35,1% de la població de setze anys o més. La taxa d’atur s’ha situat en el 15,3% de la població activa, unes xifra que podrien ser “encara més elevades” si s’inclogués les persones considerades com “inactives” en EPA.

El grup de persones considerades inactives per no haver pogut buscar feina tot i estar disponibles per treballar s’ha situat aquest trimestre en 1,1 milions de persones, notablement per sobre de les 843.000 registrades en el primer trimestre. Aquestes dades confirmen la “profunda recessió” que travessa l’economia espanyola. Segons les previsions de la Cambra de Comerç d’Espanya, el PIB de l’Estat caurà prop d’un 11% interanual en el conjunt de 2020, uns dels descensos més pronunciats de la zona euro. L’entitat preveu també una caiguda de l’ocupació del 8,7% en tot l’any, amb una taxa d’atur de fins al 19,2% de la població activa. En paral•lel, la intensitat dels rebrots de les últimes setmanes porten a un escenari de recuperació “dèbil” i “incert”. Per això, la corporació ha reclamat diàleg entre les principals forces polítiques, econòmiques i socials per adoptar mesures i reformes per a la recuperació de l’economia. “Un entorn de seguretat en el qual pugui desenvolupar-se la cooperació público-privada com a eina per fomentar el creixement, la competitivitat de la nostra economia i, en definitiva, per impulsar el desenvolupament i el benestar dels ciutadans”, ha demanat la institució en un comunicat. En l’àmbit del mercat laboral, ha reclamat avançar en la inclusió de col•lectius amb majors problemes per accedir al mercat de treball, com els aturats de llarga durada, les persones més grans de 45 anys o els joves. Així mateix, ha proposat reduir la burocràcia i els costos vinculats a la contractació laboral per millorar “l’eficàcia” de les polítiques actives d’ocupació.