Dijous, 21 d'octubre de 2021 - Edició 1183
La República

La Cambra constata el retrocés de l’economia catalana i assegura que “no hi ha recuperació”

ACN Barcelona.-La Cambra de Comerç de Barcelona constata el retrocés de l’economia catalana i assegura que “no hi ha recuperació”. Segons l’últim Baròmetre Cambra, corresponent al mes de setembre, set […]

Avatar
Agències 15/10/2020

ACN Barcelona.-La Cambra de Comerç de Barcelona constata el retrocés de l’economia catalana i assegura que “no hi ha recuperació”. Segons l’últim Baròmetre Cambra, corresponent al mes de setembre, set dels nou indicadors que s’hi inclouen han empitjorat respecte al mes passat. Per l’organització és especialment preocupant l’evolució del consum, l’estalvi i la inversió, així com l’estancament de les exportacions o la lenta reactivació del turisme. Segons l’informe publicat aquest dijous, les úniques notes positives del setembre són la lleugera millora de l’economia espanyola en l’entorn internacional i el mercat de treball, que va generar més ocupació en comparació al mes d’agost.

En concret, la Cambra apunta que el consum en terminals de punt de venda ha retrocedit un 9% entre agost i setembre, un canvi de tendència que s’explica per “una desacceleració de la despesa en turisme, transport, oci i restauració arran de la incertesa econòmica i l’augment dels contagis per coronavirus”. L’estalvi també es troba en una situació compromesa després d’assolir màxims històrics a Catalunya. Segons els càlculs de l’organització, l’estalvi brut de les llars catalanes arribarà a 22.655 MEUR el 2020, una xifra sense precedents.Pel que fa a la inversió, la Cambra constata una frenada en el sector de la construcció (-3,3% respecte a l’any anterior) i una forta desinversió en la compra de vehicles industrials (-25% interanual). En paral·lel, recorda que la producció industrial al setembre ha caigut un 8,7% respecte a l’agost i les exportacions s’han reduït un 10,6% interanual al juliol (últimes dades disponibles).Com a última nota negativa, el baròmetre posa de manifest la greu situació en què es troba el sector turístic i assegura que serà l’activitat que trigarà “més temps” en recuperar els nivells precrisi. En aquest sentit, recorda que el nombre de passatgers a l’aeroport de Barcelona és encara un 83% inferior a l’any passat, una tendència que va en línia amb la caiguda de les pernoctacions del turisme estranger (-88,1% entre aquest setembre i el mateix període de l’any passat).Els únics indicadors que la Cambra qualifica de “positius”, són el consum d’energia elèctrica –la forta recuperació que es va produir al juny ja s’ha estabilitzat- i l’ocupació. En relació amb aquest últim punt, el Baròmetre subratlla que, tot i que l’ocupació encara se situa un 9% per sota els nivells del setembre de 2019 (sense tenir en compte els ERTO), el mercat de treball ha millorat lleugerament el darrer mes.