Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

La bretxa salarial de gènere en el sector cultural és del 19,6%, segons un informe de la Fundació SGAE

ACN Barcelona.-La bretxa salarial de gènere en el sector cultural és del 19,6%, segons un informe de la Fundació SGAE, que indica que el salari mitjà de les dones significa […]

Avatar
Agències 08/03/2021

ACN Barcelona.-La bretxa salarial de gènere en el sector cultural és del 19,6%, segons un informe de la Fundació SGAE, que indica que el salari mitjà de les dones significa un 80,4% del salari mitjà masculí. ‘Autores en l’Audiovisual, la Música i les Arts Escèniques’ posa de manifest “les desigualtats de gènere dins del sector cultural” i s’ha presentat coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. L’SGAE ha detallat que la investigació mostra dades “desoladores sobre l’activitat econòmica i professional de la dona en els camps de l’audiovisual, les arts escèniques i la música”. Per realitzar l’anàlisi s’han contrastat la situació dels autors homes socis de l’SGAE en aquest sector davant el 17% de les sòcies de l’SGAE amb més de 1.000 entrevistes.

Dins del sector, destaca la poca presència de les dones en llocs de lideratge, Las dones ocupen posicions de jerarquia, segons l’estudi, en un 27,6% dels casos davant el 36,8% dels homes. L’estudi “determina que hi ha una segregació vertical, que dirigeix a les dones a posicions de menor lideratge i poder”. Una de les dades és que la baixa presència de les dones al sector cultura no es correspon amb la seva formació acadèmica. El 56,1% de l’alumnat de diversos ensenyaments artístics són dones, davant el 43,9, homes. La diferència s’incrementa entre el col·lectiu d’autors de l’SGAE, en el qual el 68,9% de les dones tenen algun títol universitari, màster o doctorat. L’estudi indaga en les barreres d’entrada amb les quals s’enfronta l’autoria femenina: a les reticències de l’entorn familiar (a la pràctica, elles reben menys suport: el 76,5% dels homes respecte el 58,7% de les dones); a la poca confiança en les pròpies possibilitats de la dona (un 60,7% dels homes tenia una gran confiança davant un 46,3% per part de les dones) i la dificultat de la conciliació labora. La presentació de l’estudi s’ha celebrat a Barcelona i a Madrid i ha reunit a creadors de diverses disciplines com Sílvia Quer, Carmen Fernández Villalba, Marta González de Vega, Pilar Palomero, Giulia Valle, Cecilia León, Victoria Szpunberg, Merche i Pilar Granados.