ACN Barcelona – La biennal europea de cultura contemporània Manifesta ja ha començat a treballar en la 15a edició, que tindrà lloc del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024 a Barcelona i la regió metropolitana. Els prolegòmens consisteixen a desenvolupar el “marc conceptual” a partir del treball de 10 artistes, investigadors i entitats locals, el mediador creatiu Sergio Pardo i l’equip de Manifesta. L’objectiu, “reconquerir i repensar la ciutat” i els seus límits a partir de tres nodes físics: el riu Besòs, el delta del Llobregat i la serra de Collserola. El paper crític de les arts i la cultura en temes “urgents” com les crisis ambientals, humanitàries i polítiques i la integració de la cultura, la natura, la ciència i drets humans guiaran la trobada.
Manifesta, la biennal nòmada europea de cultura contemporània, treballa desde fa uns mesos per a la planificació, la conceptualització i el desenvolupament de la pròxima edició que tindrà lloc el 2024 a Barcelona i a la seva regió metropolitana.
Cada biennal Manifesta investiga i reflexiona sobre els desenvolupaments emergents en l’art i la cultura contemporànies, situats en un context europeu. En fer-ho, cerquen el compromís del públic local, nacional i internacional amb nous aspectes i formes d’expressió artística per catalitzar el canvi social positiu a Europa.
En el cas de Barcelona, la ciutat va convidar Manifesta (així funciona la biennal) a celebrar Manifesta 15 per “ajudar a crear una alternativa urbana, cultural i ecològica d’estructres al voltant de la regió metropolitana”, lluny de les icones turístiques del centre de la ciutat.
<strong>Procés en marxa</strong>
En aquest sentit, l’esdeveniment comença la seva tasca molt abans de la mostra artística pròpiament dita (2024). De fet, el calendari ja ha començat a córrer i durant el darrer mig any Manifesta 15 ha estat pensant en les qüestions teòriques que donaran lloc a la presentació de projectes, i està a punt de tancar la col·laboració amb una desena de col·lectius i entitats de la ciutat per desenvolupar plegats una ‘Carta Magna ecosocial’ de Barcelona.
Amb aquest cos teòric, a partir del setembre, l’esdeveniment farà una crida oberta a artistes, investigadors d’àmbits diversos, entitats i col·lectius de Barcelona i la regió metropolitana perquè presentin fins a final d’any els projectes que donin forma als reptes que es plantegen. És a dir, bona part d’allò que s’acabarà veient a la biennal la tardor del 2024.
<strong>’Mapejant’ Barcelona</strong>
Els temes no estan tancats del tot, però ja se sap que giraran al voltant de tres nodes territorials, amb el seu respectiu paraigua conceptual: la zona del Besòs per “imaginar el futur”, Collserola (“com volem cuidar i ser cuidats”) i el delta del Llobregat (“equilibrar el conflicte en el marc d’allò comú”). A Barcelona, l’epicentre i seu de la Manifesta serà l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili.
Manifesta es presenta doncs, com un “catalitzador de debats i alternatives al territori”. Les seves propostes, com un conjunt d’accions socio-climàtiques d’investigació i producció de coneixement “no resoldran els problemes però fan aquesta funció”, i aspiren a deixar petja a la ciutat i la seva regió metropolitana, argumentava aquest matí l’arquitecte i primer (dels dos) mediador creatiu escollit pel certamen.
La junta directiva de Manifesta 15 està formada per 9 persones, quatre estrangers i cinc persones de Catalunya: l’arquitecte Josep Bohigas (actual director general de Barcelona Regional Agència Desenvolupament Urbà, i director general de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona), la gerent de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Clari, la directora d’Innovació, Recerca i Arts Visuals a l’Institut de Cultura de Barcelona, Eva Soria Puig, l’actual Ministre d’Universitats, Joan Subirats, i el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí.
Aquesta és una Fundació temporal que es constitueix per la celebració de l’esdeveniment, on hi participa la organització holandesa de Manifesta, l’Ajuntament de Barcelona i els altres consistoris metropolitans que formen part de la candidatura (l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Mataró, Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Prat de de Llobregat, Granollers i Santa Coloma de Gramenet), i altres actors. No hi són la Generalitat, ni la Diputació de Barcelona ni el Ministeri de Cultura, que no obstant això cofinancen l’esdeveniment. En conjunt, l’aportació pública a Manifesta serà de 8 milions d’euros.