Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

La Biblioteca de Catalunya exposa part de l’extens fons documental de Joan Solà cedit per la família

ACN Barcelona.-La Biblioteca de Catalunya ha inaugurat aquest divendres l’exposició “Joan Solà i el català, aprendre i ensenyar”. Una mostra que ha estat possible gràcies a l’extens fons documental del […]

Agències 28/05/2021

ACN Barcelona.-La Biblioteca de Catalunya ha inaugurat aquest divendres l’exposició “Joan Solà i el català, aprendre i ensenyar”. Una mostra que ha estat possible gràcies a l’extens fons documental del filòleg i lingüista cedit per la seva família el 2016. “És un lingüista que encara és un referent per a tot el país i per la llengua catalana”, ha explicat a l’ACN Jaume Clarà, un dels comissaris de la mostra. Clarà ha afegit que han volgut mostrar “les ganes que va tenir d’aprendre durant tota la vida, però no només per quedar-s’ho ell, sinó també per poder-ho ensenyar a la resta de la comunitat”. L’exposició permet veure tant la seva formació, com la investigació, la docència i la seva aportació a la normalització i a la normativització.

Les hereves de Joan Solà van donar el seu fons personal a la Biblioteca de Catalunya el 2016. Són milers de papers, notes, fitxes i materials diversos, fruit del treball d’un lingüista que continua essent en l’actualitat un referent. De fet, segons la comissària de la mostra, Anna Gudayol, el fons documental del filòleg català “té entre 180 i 200 caixes que tenen papers de tota mena”. “De tot això hem extret els documents que ens semblen més significatius”, ha explicat tot afegint que “hi ha des de documents relacionats amb la seva formació fins a les notes de les classes que feia des dels anys 60”. “Entre les persones que van estudiar el català amb ell hi ha, per exemple, persones que són molt destacades en el món de la política o de la cultura”. “Curiosament hi ha la diputada socialista Anna Balletbò i una persona que no ens esperaríem mai: el senyor Javier Nart de Ciutadans, que als anys 60 estava estudiant català”, ha subratllat.La mostra també ha volgut posar èmfasi “en la part de Solà com a director d’equips que van fer les grans gramàtiques que encara ens serveixen avui en dia”. “D’una banda la gramàtica del català contemporani, que és una gramàtica descriptiva, i d’altra banda la gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans”, ha resumit Gudayol.Una altra de les seccions destacades de l’exposició sobre Joan Solà és la que recull les seves publicacions a la premsa. “Va ser col·laborador durant 20 anys de l”Avui’ i això va servir per fer conèixer el Català en un moment en què estava arribant a l’escola i s’estava començant a utilitzar en tots els àmbits”, ha recordat tot considerant que “partíem d’una llarga nit del català”.Solà, autor de nombrosos treballs acadèmics, es va caracteritzar per una voluntat de trencar fronteres i de transmetre el seu coneixement a àmplies franges de la societat. La seva voluntat va ser sempre la d’aprendre de tots per poder ensenyar a tothom. Amb aquest objectiu es va fer present en els mitjans de comunicació, amb la qual cosa, a més de ser un filòleg reconegut pels seus col·legues acadèmics, es va convertir en un lingüista ben conegut pel públic en general.La mostra de Joan Solà es podrà veure fins al 30 de juliol a la sala d’exposicions de la Biblioteca de Catalunya.