Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La Banda Municipal de Barcelona i la Banda Municipal de Música de Bilbao s’alien a L’Auditori

ACN Barcelona.-La Banda Municipal de Barcelona i la Banda Municipal de Música de Bilbao han actuat plegades aquest diumenge a L’Auditori per celebrar el 125è aniversari de la formació basca. […]

Avatar
Agències 26/01/2020

ACN Barcelona.-La Banda Municipal de Barcelona i la Banda Municipal de Música de Bilbao han actuat plegades aquest diumenge a L’Auditori per celebrar el 125è aniversari de la formació basca. Com ja van fer la setmana passada a la capital d’Euskadi, les dues formacions s’han unit per interpretar el Concert per a Banda de l’alcoià Armando Blanquer i, prèviament, els bilbaïns han ofert obres d’Usandizaga i Guridi i els catalans, de Toldrà i Brotons. Els músics han estat liderats pel director titular de totes dues, José Rafael Pascual-Vilaplana, que ha celebrat l’ocasió de ser “la veu cridanera de les bandes en la cultura dels nostres dies”. El director ha lamentat, de fet, que a vegades a les bandes els costa encara ser “considerades” dins del panorama musical.

Pascual-Vilaplana ha donat la benvinguda al públic de L’Auditori i ha agraït el suport de les institucions implicades per fer possible aquest “il·lusionant projecte d’unió entre dues bandes professionals”. “A vegades a les bandes encara ens costa que ens considerin amb la normalització que hauria de ser en la cultura que ens ha tocat viure”, ha constatat el director abans de donar inici al recital. La Banda Municipal de Música de Bilbao ha obert la tarda amb una selecció d’obres representatives del seu llegat. El programa era el mateix que es va fer a Bilbao ara fa una setmana, on la formació basca va interpretar bres d’Usandizaga i Guridi. Del primer, han ofert l’única obertura per banda que va compondre, ‘Bidasoa’, en honor al riu més conegut del País Basc, i a partir de temes tradicionals guipuscoans. De Guridi, la formació ha ofert el poema simfònic ‘Una aventura de Don Quijote’. Al seu torn, la Banda Municipal de Barcelona ha homenatjat les grans etapes viscudes durant els seus 134 anys d’història (el període previ a la Guerra Civil, el retorn a la democràcia i la residència a L’Auditori). ‘Empúries’, d’Eduard Toldrà, amb instrumentació de Lamote de Grignon, i ‘La maledicció del comte Arnau’ (també de Toldrà), i per acabar la ‘Glosa de l’Emigrant’, de Salvador Brotons. El Concert per a banda de BlanquerLes dues bandes s’han unit en el segon acte del concert del concert, que era el gran reclam d’aquesta cita especial d’aniversari. Juntes, han interpretat el Concert per a banda d’Armando Blanquer, del qual José Rafael Pascual-Vilaplana ha estat alumne. La peça del compositor alcoià va rebre en el seu dia el Premi Maestro Villa de Madrid, i es reivindica com una de les grans partitures per a banda del segle XX. L’actuació conjunta amb aquesta peça final, de vint minuts de durada, ha donat pas encara a dos bisos. El primer, del repertori de la formació bilbaïna, i el segon, la sardana de ‘La Santa Espina’.