Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

JxCat proposa que es pugui intervenir en català, euskera i gallec en tots els plens i comissions del Senat

ACN Madrid.-JxCat ha registrat una proposta de reforma del reglament del Senat perquè es pugui intervenir en català, euskera o gallec en els plens, les comissions i tota l’activitat parlamentària. […]

Avatar
Agències 24/11/2020

ACN Madrid.-JxCat ha registrat una proposta de reforma del reglament del Senat perquè es pugui intervenir en català, euskera o gallec en els plens, les comissions i tota l’activitat parlamentària. La iniciativa del grup parlamentari planteja que la cambra alta empari “el normal ús oral i escrit de qualsevol de les llengües que tinguin el caràcter d’oficials en alguna comunitat autònoma”. L’escrit planteja modificar l’article 84.5 del reglament així com la disposició addicional cinquena per avalar l’ús de totes les llengües cooficials tant en intervencions orals, com publicacions d’iniciatives o la presentació d’escrits en el registre del Senat.

“La Presidència del Senat adoptarà les mesures oportunes per assegurar l’aplicació pràctica d’aquesta reforma reglamentària”, recull la iniciativa. JxCat subratlla que el Senat és la “cambra territorial” de les Corts i que l’Estat espanyol és “plurinacional i plurilingüístic”.La iniciativa recorda que amb anteriors reformes del reglament, com l’aprovada el 2010, s’han introduït parcialment les llengües cooficials en alguns espais -com el debat de mocions o a la Comissió General de les Comunitats Autònomes-. “Així i tot no han quedat completament integrades les llengües oficials en l’activitat d’una cambra que es diu territorial”, argumenta.