Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

JxCat i ERC tanquen un pacte al Consell Comarcal del Gironès que donarà la presidència a l’alcalde de Sant Gregori

ACN Girona.-JxCat i ERC han tancat un pacte per governar junts el Consell Comarcal del Gironès. L’acord permet garantir una majoria àmplia (els dos grups sumen 23 dels 33 consellers) […]

Avatar
Agències 02/07/2019

ACN Girona.-JxCat i ERC han tancat un pacte per governar junts el Consell Comarcal del Gironès. L’acord permet garantir una majoria àmplia (els dos grups sumen 23 dels 33 consellers) i donarà la presidència a JxCat durant tot el mandat. L’alcalde de Sant Gregori, Quim Roca, presidirà l’ens comarcal i agafarà el relleu de Jaume Busquets. El pacte també estableix que ERC tindrà una de les dues vicepresidències, que assumirà l’alcalde de Sant Julià de Ramis, el republicà Marc Puigtió. A l’Alt Empordà, per contra, JxCat mantindria la presidència gràcies a reeditar l’acord amb el PSC (sumant 20 dels 33 consellers). L’alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, es perfila com a nova presidenta substituint Montse Mindan.

L’acord al Consell Comarcal del Gironès permetrà que governin els dos grups que tenen més consellers arran de les eleccions municipals del 26-M. Per una banda, JxCat (amb dotze representants al ple) i per l’altra, ERC (la segona força, amb onze consellers). El pacte s’ha tancat després de dies de negociació, durant els quals els republicans havien plantejat alternar la presidència durant dos anys.Ara, però, davant la possibilitat que JxCat pogués tancar un pacte amb el PSC, els republicans han optat per tirar endavant l’acord sense que la presidència sigui moneda de canvi. JxCat encapçalarà el Consell Comarcal del Gironès durant tot el mandat. El nou president, que substituirà Jaume Busquets, serà l’alcalde de Sant Gregori, Quim Roca.L’acord també estableix que hi haurà dues vicepresidències. Una d’elles per a ERC, que assumirà l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió. L’altra serà per a JxCat, però el partit encara no ha desvetllat en qui recaurà. A més, els dos grups també han acordat que l’equip de govern el completaran vuit consellers comarcals –quatre de cada partit- que assumiran responsabilitats dins l’ens. L’acord entre JxCat i ERC suposa reeditar el pacte que ja hi havia durant la darrera legislatura. A més d’aquests dos grups, que sumen 23 consellers, el ple del Consell Comarcal del Gironès es completa amb cinc representants de la CUP, quatre del PSC i un de Cs.A l’Alt Empordà, amb els socialistesI si al Gironès es repeteix la fórmula, a l’Alt Empordà tot apunta que JxCat, en aquest cas, també reeditarà el pacte que hi havia durant el darrer mandat. En aquest cas, però, serà amb el PSC. L’acord permetrà sumar vint dels 33 consellers (quinze dels quals són de JxCat i els cinc restants, dels socialistes).Aquí, qui es perfila per encapçalar el govern és l’alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez. És consellera comarcal des del 2013 i l’any passat va assumir l’àrea d’Ensenyament. Si es confirma el seu nomenament, Martínez substituirà en el càrrec a Montse Mindan, que va convertir-se en presidenta del Consell Comarcal el juliol de l’any passat, quan Ferran Roquer va renunciar després de convertir-se en diputat al Parlament.A més de JxCat i el PSC, el ple del Consell Comarcal de l’Alt Empordà el completen onze representants d’ERC, un de la CUP i un de Cs.