Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

JxCat i ERC es queden sols demanant a l’Estat recursos per a Catalunya per fer front a la crisi

ACN Barcelona.-JxCat i ERC s’han quedat sols votant a favor d’una proposta de resolució per demanar al govern espanyol els “recursos necessaris” perquè Catalunya faci front a la crisi post-covid-19. […]

Avatar
Agències 03/07/2020

ACN Barcelona.-JxCat i ERC s’han quedat sols votant a favor d’una proposta de resolució per demanar al govern espanyol els “recursos necessaris” perquè Catalunya faci front a la crisi post-covid-19. Es tracta d’una proposta de resolució, en el marc del ple monogràfic, que ha estat rebutjada amb l’abstenció de la CUP i el vot en contra de la resta dels grups de l’oposició. El text tombat demanava augmentar el sostre de dèficit fins a l’1% i permetre que els ajuntaments puguin disposar del superàvit i romanent. També denunciava l’infrafinançament estructural de Catalunya i reclamava els deutes pendents. D’altra banda, el ple ha rebutjat una iniciativa dels comuns per impulsar un impost per a les grans fortunes.

La proposta de resolució presentada pels comuns demanava al Govern que faci les gestions necessàries per impulsar una reforma fiscal justa que inclogui la reforma de l’impost de societats per establir una tributació mínima del 15% de les grans corporacions i de 18% en entitats financeres; la reforma de l’IRPF amb un augment de dos punts a les rendes superiors als 130.000 anuals i quatre punts les de més de 300.000; i impulsar una taxa sobre les grans fortunes. Es dona la circumstancia que, a banda de comuns i la CUP-CC, el PSC també s’hi ha mostrat favorable. En canvi, ERC ho ha rebutjat, com també ho ha fet JxCat, Cs i PPC.La cambra catalana també ha tombat una proposta dels comuns que instava el president de la Generalitat a convocar eleccions “davant un Govern esgotat, incapaç de liderar la reconstrucció i d’acord amb el compromís expressat pel president de la Generalitat, el passat 29 de gener, de convocar eleccions després de l’aprovació dels pressupostos”. Un text que ha estat rebutjat amb els únics vots a favor de PSC, comuns i PPC. JxCat i ERC hi han votat en contra mentre que Cs i la CUP s’hi han abstingut. També s’ha rebutjat la proposta de la CUP d’impulsar una empresa farmacèutica pública, tot i que sí ha tirat endavant la seva iniciativa que insta el Govern a “dotar l’atenció primària dels recursos humans i materials necessaris per poder desenvolupar el servei de seguiment de contactes positius de la covid-19”. Un servei que inicialment es va adjudicar a una filial de Ferrovial, però el Govern ja s’ha compromès a fer marxa enrere.