Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

JxCat escollirà el 28 i 29 de novembre el candidat presidenciable a les eleccions del 14-F

ACN Barcelona.-La direcció de JxCat ja ha tancat el reglament de les primàries. El partit de Carles Puigdemont proposa un sistema de doble urna: la primera per escollir el presidenciable […]

Agències 05/11/2020

ACN Barcelona.-La direcció de JxCat ja ha tancat el reglament de les primàries. El partit de Carles Puigdemont proposa un sistema de doble urna: la primera per escollir el presidenciable a la Generalitat, i la segona per triar els principals llocs de cada circumscripció, tal com va avançar l”Ara’. El partit escollirà els dies 28 i 29 de novembre el candidat presidenciable, i els principals candidats es votaran el 12 i 13 de desembre. Finalment Junts accepta que simpatitzants es presentin a les primàries, que han de regular les llistes del 14-F. El document fixa que els dos darrers llocs de cada llista no es validaran perquè la direcció hi incorpori “persones d’especial projecció”. Les bases del partit votaran el reglament aquest cap de setmana.

Les primàries de JxCat constaran de quatre moments al calendari. El primer, aquest cap de setmana, quan les bases -unes 5.000 persones associades- aprovaran el reglament. El segon, el 28 i 29 de novembre, quan s’escollirà el presidenciable per circumscripció única, que haurà de recollir 100 avals -no se n’agafaran més. Hi poden participar tant associats com simpatitzants, i la campanya durarà 13 dies.En tercer lloc es votaran els principals candidats i candidates per Barcelona (un total de 8), Girona (4), Lleida (3) i Tarragona (3). També hi poden participar associats i simpatitzants, i aquí no caldrà recollir avals. Qui tregui més vots anirà més amunt de cada llista, i només es faran certs ajustos per mantenir les posicions cremallera entre homes i dones. El procés aquí comença el 30 de novembre i es votarà entre el 12 i 13 de desembre.En un quart moment les bases validaran les quatre llistes definitives per aquells llocs que ha proposat l’executiva. La direcció de JxCat es reserva les últimes posicions de cada circumscripció per persones de “projecció”, com va ser per exemple l’expresident del Parlament Joan Rigol, a les últimes eleccions al Parlament.Des de Junts asseguren que Puigdemont encara no ha pres la decisió sobre si vol tenir algun paper a la llista, ja sigui el presidenciable o bé algun altre lloc. De moment sí que hi opten Laura Borràs, Damià Calvet i Ramon Tremosa, a l’espera que s’hi pugui sumar Jordi Puigneró. Si Puigdemont fes el pas d’optar a les primàries com a presidenciable, aquests candidats que ja han anunciat que s’hi volen presentar podrien retirar la candidatura, i presentar-se per la segona urna -la dels principals llocs de sortida.