Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

JxCat acorda formar grup al Congrés amb Més País, Compromís i BNG mentre que la CUP es quedarà al grup mixt

ACN Madrid.-JxCat ha acordat formar grup al Congrés dels Diputats amb Més País, Compromís i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) per evitar estar a un grup mixt de 21 diputats. […]

Avatar
Agències 11/12/2019

ACN Madrid.-JxCat ha acordat formar grup al Congrés dels Diputats amb Més País, Compromís i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) per evitar estar a un grup mixt de 21 diputats. Els quatre partits sumen dotze diputats i el 5,09% del total de vots a l’Estat el 10-N i, d’aquesta manera, complirien els requisits que exigeix el reglament de la cambra baixa per registrar-se com a grup. Per ara, han designat Laura Borràs (JxCat) com a portaveu d’aquest grup -al qual han anomenat ‘múltiple’- i Íñigo Errejón (Més País) portaveu adjunt però funcionarà “de forma rotatòria”. La CUP estarà al grup mixt amb Fòrum Astúries i el diputat de Nova Canàries. D’altra banda, cinc diputats han acordat formar un altre grup, amb el nom ‘Espanya Plural’, format per Unió del Poble Navarrès (UPN), Terol Existeix, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Coalició Canària. En el seu cas, sostenen que compleixen els requisits perquè tots ells superen el llindar del 15% a les seves circumscripcions. La Mesa encara ha d’avalar aquestes fórmules.

Així doncs, en lloc de ser 21 representants d’11 formacions polítiques -JxCat (8 diputats), CUP (2), Más País (2), Navarra Suma (2), PRC (1), Compromís (1), BNG (1), Foro Astúries (1), Teruel Existe (1), Coalición Canaria (1) i Nueva Canaria (1)- al mixt, proposen dividir-se en tres grups. El termini per registrar els nous grups acaba aquest dimecres a les 20 h.Fonts del grup múltiple han concretat que es constitueix “únicament amb criteris operatius i no ideològics” i “funcionarà de facto com un grup mixt en el qual cada partit és independent i té visibilitat pròpia”. La Mesa del Congrés es reunirà divendres a les 10 h amb aquesta proposta sobre la taula i haurà de decidir si ho avala.Segons el reglament del Congrés, per constituir-se com a grup cal tenir un mínim de 15 diputats o bé ser-ne almenys cinc i tenir el 5% dels vots emesos a tot l’Estat o el 15% a cada circumscripció a la qual s’ha presentat el grup. A més, “en cap cas poden constituir grup parlamentari separat diputats que pertanyin a un mateix partit”, ni aquells que “en el moment de les eleccions pertanyessin a formacions polítiques que no s’hagin enfrontat davant l’electorat”.