Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

Jutjat un policia nacional de Rubí per expedir el passaport al seu cosí buscat per la justícia

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un policia nacional que treballava a Rubí ha estat jutjat aquest dimecres a l’Audiència de Barcelona per expedir el DNI i el passaport a un cosí seu tot i que hi havia dues requisitòries de recerca contra ell l’any 2018. La fiscalia li ha demanat dos anys d’inhabilitació per a càrrec públic per omissió del deure de perseguir delictes. La defensa ha demanat la seva absolució al·legant que, com a màxim, va incomplir un reglament intern de la Policia. Segons l’acusat, quan li va saltar l’alerta a l’ordinador, la va intentar comprovar amb el jutjat i la comissaria de Policia Nacional de Terrassa, però no li van agafar el telèfon, i el seu cosí li va mostrar un paper que deia que la causa judicial contra ell s’havia arxivat.

L’11 de gener del 2018 un jutjat d’instrucció de Madrid va emetre una requisitòria per esbrinar el domicili del cosí, en el marc d’un procediment obert el 2016 per estafa. El 23 de gener del 2018, la comissaria de Maspalomas (Gran Canària) va emetre una requisitòria de recerca i detenció contra el mateix individu per un delicte d’apropiació indeguda.

Publicitat

No obstant això, entre les 7.30 i les 8.30 hores del 10 d’agost d’aquell any, abans que obrís al públic l’oficina de documentació, l’acusat va renovar el passaport i el DNI al seu cosí. El dilluns següent, 13 d’agost, li va renovar el DNI amb canvi de domicili, però no el va comunicar al jutjat de Madrid.

L’acusat ha explicat durant el judici que fa temps que no veu el seu cosí però que aquells dies s’allotjava a casa seva. Segons ell, hi ha ordres dels superiors jeràrquics per deixar entrar funcionaris judicials, autoritats o amistats abans que el públic general. Per això va fer entrar el seu cosí, que li va dir que havia perdut el DNI i el passaport. Quan li va saltar l’avís a l’ordinador, va trucar a la comissaria de Terrassa, de la qual depèn l’oficina de documentació de Rubí, però no li van agafar el telèfon. Tampoc li van respondre al jutjat de Rubí. Com que el seu cosí li va ensenyar l’escrit judicial amb la causa arxivada, se’n va refiar i li va donar els documents nous. Segons ell, és una cosa que passa relativament sovint.

Al cap d’un temps el cosí del policia va ser arrestat per la policia francesa quan anava a agafar un vol cap a l’Havana. A partir d’aleshores es va obrir una investigació interna per saber qui li havia donat el passaport i el DNI tot i tenir requisitòries en vigor.

L’excap de la policia judicial del CNP a Terrassa, ara jubilat, ha explicat que el protocol intern marca que quan surt un avís com aquest el policia ha d’avisar els Mossos d’Esquadra perquè es facin càrrec del detingut. També ha dit que és habitual trucar al jutjat que emet l’ordre per confirmar si segueix vigent i, en cas de dubte, fer la detenció igualment.

Un policia local de Rubí ha testificat que els Mossos d’Esquadra no tenien cotxes per fer trasllats de detinguts, cosa que ha servit a la defensa per argumentar que no s’avisés la policia catalana.

Per tot això, la fiscalia l’acusa d’un delicte d’omissió del deure de perseguir delictes i li demana dos anys d’inhabilitació per a càrrec públic.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió