Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Justícia retalla a la meitat o suprimeix algunes taxes per a associacions i fundacions

ACN Barcelona.-La Generalitat retalla a la meitat o suprimeix algunes taxes per a associacions i fundacions. S’elimina la taxa per als més de 8.000 canvis anuals en les juntes directives […]

Avatar
Agències 06/05/2020

ACN Barcelona.-La Generalitat retalla a la meitat o suprimeix algunes taxes per a associacions i fundacions. S’elimina la taxa per als més de 8.000 canvis anuals en les juntes directives de les associacions. Fins ara, cadascuna d’aquestes gestions comportava l’abonament de 21,85 euros. Així, la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques facilita l’actualització de les dades, que és imprescindible, entre d’altres, per accedir a qualsevol subvenció. Alhora s’evita una sobrecàrrega impositiva per a les entitats sense afany de lucre, dedicades a la contribució social. També desapareix la taxa d’extinció de les fundacions, que se situava entre les més elevades, amb un cost de 163,80 euros.

En conjunt, el Departament de Justícia ha retallat a la meitat les taxes per serveis a associacions i fundacions. Es tracta d’una mesura que reverteix l’increment dels imports en el context de l’última crisi econòmica. Hi destaquen la baixada del cost de la taxa per a la revisió anual dels comptes de les fundacions que fa obligatòriament el Protectorat de Fundacions, la modificació d’estatuts i patronats, i l’emissió de certificats sobre dades registrals.Només durant l’estat d’alarma, la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia ha gestionat 3.936 tràmits i consultes en l’àmbit de les associacions, les fundacions, els col·legis professionals i les acadèmies. Per evitar que les entitats aturin la seva activitat, just a l’inici de la pandèmia, Justícia va facultar les associacions i fundacions perquè, tot i que no estigui previst en els seus estatuts, puguin reunir-se i adoptar acords per videoconferència i altres mitjans telemàtics durant l’estat d’alarma. No obstant això, degut a l’emergència sanitària, les entitats poden ajornar la presentació obligatòria dels comptes anuals i altres documents. Els terminis legals reprendran a partir de la data de la finalització de l’estat d’alarma.A més de la presentació dels comptes anuals, la norma aprovada pel Govern també suspèn temporalment els terminis per a la seva elaboració i aprovació, i els previstos per a la reunió dels òrgans col·legiats. Si aquestes reunions ja havien estat convocades abans de la declaració de l’estat d’alarma, es poden ajornar o modificar.A Catalunya hi ha registrades 73.547 associacions, 2.612 fundacions i 831 federacions. En conjunt, sumen prop de 80.000 entitats sense afany de lucre.