Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Justícia mantindrà les videotrucades a les presons després de l’emergència sanitària per la covid-19

ACN Barcelona.-El Departament de Justícia ha anunciat que les presons catalanes continuaran oferint de manera permanent el servei de videotrucades després de l’emergència per la covid-19. El sistema el faran […]

Avatar
Agències 27/05/2020

ACN Barcelona.-El Departament de Justícia ha anunciat que les presons catalanes continuaran oferint de manera permanent el servei de videotrucades després de l’emergència per la covid-19. El sistema el faran servir prioritàriament els reclusos que no puguin comunicar-se de manera presencial amb els seus familiars. Aquestes connexions es podran fer amb els 230 telèfons mòbils que el Departament va distribuir a tots els establiments penitenciaris al principi de l’emergència, i també per mitjà de les pantalles d’ordinador que hi ha a tots els punts Omnia de les presons, sales on els interns aprenen a familiaritzar-se amb les noves tecnologies. En els dos mesos de funcionament del programa, els centres penitenciaris han fet 31.126 videotrucades.

A aquests dispositius s’hi ha d’afegir la cessió, per part de diferents empreses del sector de la telefonia, de 28 tauletes amb les targetes de dades respectives per fer servir a les presons gratuïtament durant tot el període d’afectació de la covid-19. Aquesta alternativa a les comunicacions es va començar a aplicar el 24 de març per compensar la suspensió dels vis a vis i de les visites per locutori de vidre a causa de l’emergència sanitària del coronavirus, que impedia l’accés de les persones externes a la presó. Fins ara ja l’han fet servir 5.253 interns. Cada dia es fan una mitjana de 519 comunicacions, i unes 3.631 a la setmana. La major part de les comunicacions, 29.314, s’han fet amb telèfons mòbils. Les videotrucades es fan sempre sota la supervisió dels professionals dels centres via Whatsapp, que és el sistema més popular i del qual disposen la major part de les famílies. També se n’han fet 1.812 per ordinador a través de Jitsi Meet.Les famílies també disposen d’un nou servei d’atenció telefònica per resoldre dubtes sobre totes les mesures que s’han pres per protegir la salut dels interns, la manera d’ingressar diners als comptes que els presos fan servir per comprar als economats, sense desplaçar-se fins als centres, i altres consultes.S’inicien les comunicacions personals per fases D’altra banda, Justícia també ha informat que els centres penitenciaris que estiguin en una regió sanitària en fase 2 de la desescalada ja poden reprendre els vis a vis que es van suspendre a totes les presons des del 13 de març. Els establiments ubicats en regions sanitàries en fase 1 recuperen les visites de familiars i amics per comunicar a través dels locutoris de vidre, suspeses des del 16 de març.Segons el Govern, fins ara 75 interns han donat positiu per coronavirus, 52 dels quals ja han estat donats d’alta. De la resta, 11 romanen a l’Hospital Penitenciari de Terrassa, 3 al seu domicili, 4 a la infermeria del Centre Penitenciari Ponent i 5 a la infermeria del Centre Penitenciari Quatre Camins.També s’han confirmat 149 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 35 ja han estat donats d’alta.