Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Justícia augmentarà un 1,5% les retribucions als advocats d’ofici el 2021, congelades des del 2017

ACN Barcelona.-La Conselleria de Justícia ha signat aquest dimarts un conveni amb els col·legis de procuradors i d’advocats per millorar els mòduls que es paguen pel servei de justícia gratuïta. […]

Avatar
Agències 14/07/2020

ACN Barcelona.-La Conselleria de Justícia ha signat aquest dimarts un conveni amb els col·legis de procuradors i d’advocats per millorar els mòduls que es paguen pel servei de justícia gratuïta. Així, a partir del gener del 2021, Justícia pagarà un 1,5% més als professionals del torn d’ofici, retribucions que estaven congelades des del 2017 a causa de l’aplicació de l’article 155 i de les pròrrogues pressupostàries. El 2019 Justícia es va gastar 65,6 milions d’euros en 494.812 actuacions per a unes 170.000 persones, un 2% més que el 2018 i un 12% més que el 2015.

Les principals actuacions de la justícia gratuïta són assistències al detingut, procediments abreujats, judicis ràpids, judicis verbals, procediments contenciosos de família i serveis de guàrdia. Cada professional cobra de mitjana uns 380 euros per cas.La consellera de Justícia, Ester Capella, ha remarcat la importància del conveni per garantir el dret a la justícia gratuïta i un pagament just als advocats i procuradors, que van veure augmentar els seus mòduls des del 2015, després de les retallades patides els anys anteriors. Capella també ha insistit en la importància d’agilitzar i simplificar la burocràcia que suposa designar un advocat d’ofici.El document signat, d’altra banda, també estableix que tots els col·legis d’advocats hauran d’implantar l’expedient electrònic abans de l’1 de setembre de 2020. És a dir que hauran d’enviar a través d’una aplicació electrònica els documents i les sol·licituds de defensa gratuïta a les comissions d’assistència jurídica, que són els òrgans que reconeixen o deneguen l’accés al servei per a cada cas.A partir del document firmat, els col·legis també es comprometen a garantir que els advocats i procuradors atenguin i actuïn en català si així ho ha escollit el ciutadà que accedeix al servei. De la mateixa manera, el Departament de Justícia aplicarà un complement econòmic de 15,2 euros per la presentació en llengua catalana d’escrits iniciadors de procediments. Això anirà vinculat a un futur conveni pendent d’assignació pressupostària.El text també preveu la posada en marxa de mecanismes de control i mesurament de la qualitat en la prestació del servei, com ara enquestes o altres eines sistemàtiques que permetin al Departament de Justícia conèixer l’opinió de la ciutadania sobre el servei rebut pels professionals de l’assistència jurídica gratuïta.