Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Justícia ajorna els vis a vis íntims i familiars a les presons després de detectar un positiu i vuit sospitosos

ACN Barcelona.-Justícia ajorna a partir de dissabte tots els vis a vis, és a dir, les visites íntimes amb les parelles sentimentals, les familiars (amb fins a quatre persones) i […]

Avatar
Agències 13/03/2020

ACN Barcelona.-Justícia ajorna a partir de dissabte tots els vis a vis, és a dir, les visites íntimes amb les parelles sentimentals, les familiars (amb fins a quatre persones) i les de convivència, amb la parella i els fills petits. Sí que es mantenen amb normalitat les visites d’amics i familiars per locutori. Aquestes restriccions arriben després que s’hagi detectat un positiu en un professional i vuit casos sospitosos, quatre treballadors i quatre interns. Es permetrà que augmenti la durada de les comunicacions amb amics i familiars per locutori, així com les trucades. Se suspenen els permisos però es mantenen les sortides de presos en tercer grau i en aplicació del 100.2.

Els departaments de Justícia i Salut han pres aquestes mesures després de confirmar-se el primer cas positiu de coronavirus en l’àmbit penitenciari. Es tracta d’una funcionària de vigilància que aquest matí presentava simptomatologia. Els metges li han confirmat el diagnòstic i l’han enviat a casa. A banda del positiu, en aquests moments hi ha 8 casos sospitosos a les presons catalanes. Es tracta de 4 treballadors i de 4 interns. Els professionals estan als seus domicilis a l’espera de la seva evolució. Pel que fa als interns, es tracta de dos reclusos que estan en règim ordinari en un centre tancat i d’uns altres dos que estan en règim obert. Els dos interns en règim ordinari estan aïllats en cel·les habilitades. Els altres dos han estat traslladats a casa seva. Tots ells continuaran aïllats a l’espera que les proves confirmin o descartin el contagi.En una situació de normalitat, les comunicacions per vidre poden sumar 40 minuts, ja sigui en una o en dues comunicacions diferents. En canvi, mentre duri aquesta situació excepcional, el màxim de dues visites setmanals podran sumar una hora de durada.La Generalitat també incrementarà el nombre de trucades telefòniques a les quals tenen dret totes les persones privades de llibertat. En lloc de 10 trucades de 8 minuts, seran 15 trucades de la mateixa durada. En total, 40 minuts més de telèfon a la setmana.A partir d’aquest dijous, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima limita l’accés de voluntaris a l’interior de tots els equipaments. Només hi podran entrar els que duguin a terme activitats directament vinculades als programes específics de tractament, com els destinats a la reinserció laboral i els de les persones amb toxicomanies i delictes sexuals.La Secretaria de Mesures Penals, en la mateixa línia, ha decidit ajornar des d’aquest divendres els permisos dels interns per un període de quinze dies. Els interns en tercer grau i els que compleixen la pena en 100.2 podran continuar amb les sortides, excepte en aquells casos que el seu pla de treball a l’exterior s’hagi vist afectat per la suspensió d’activitats.Identificació i protecció de vulnerablesJustícia i Salut han identificat les persones amb patologies prèvies i les majors de 65 anys. Són 260 interns que requereixen mesures de protecció especials. Els metges els estan analitzant un per un. En funció de les indicacions de l’autoritat sanitària, els serveis penitenciaris podrien concentrar tots els casos d’especial vulnerabilitat en mòduls específics per als interns de tota la xarxa penitenciària i de justícia juvenil.