Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Juristes i entitats de tot l’estat critiquen el nomenament de magistrats per part del CGPJ en funcions

ACN Barcelona.-La Comissió de Defensa el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), l’Associació Lliure d’Advocats (ALA) de Madrid, conjuntament amb entitats d’Andalusia, Aragó, Galícia o el País Basc, han fet […]

Avatar
Agències 28/09/2020

ACN Barcelona.-La Comissió de Defensa el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), l’Associació Lliure d’Advocats (ALA) de Madrid, conjuntament amb entitats d’Andalusia, Aragó, Galícia o el País Basc, han fet públic un comunicat crític amb la decisió del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de nomenar 25 alts càrrecs del poder judicial aquest dimecres tot i estar en funcions. Els juristes critiquen que des del desembre del 2018, quan va expirar el mandat legal de l’actual CGPJ, s’han fet 45 nomenaments i ara en vol fer 25 més. Per això, demanen a l’òrgan de govern dels jutges que no els faci i que només dirimeixi qüestions urgents i inajornables.

El comunicat, de dues pàgines, posa en relleu que l’actual CGPJ té el mandatcaducat des de fa més d’un any i mig, fet que posa en dubte la legitimitat deels nomenaments que es produiran aquesta setmana. Les entitats, formades peradvocats, funcionaris i jutges, demanen que es tingui en compte que el nou Congrésdels Diputats recull una diversitat ideològica que no està reflectida en lacomposició de l’òrgan de govern dels jutges.Així mateix, en el text es demana al CGPJ que deixi d’actuar amb “abús de dret” i quees “procedeixi a evitar el descrèdit que comportaria el nomenament d’alts càrrecs dela magistratura atès que això erosionaria indubtablement el sistema de representació política consagrat a la Constitució per al CGPJ com a poder de l’Estat”. A més, critiquen que la convocatòria de les places no s’ha fet de la forma que preveu la llei, El comunicat està signat per més d’una desena d’entitats de renom com l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia (APDHA), Centre Iridia per la Defensa dels Drets Humans o les associacions de jutges Àgora Judicial i la Societat Andalusa de Juristes ’17 de març ‘.El president del CGPJ, Carlos Lesmes, manté la convocatòria del ple del pròxim dimecres que nomenarà les presidències de tres sales del Tribunal Suprem. Lesmes actua malgrat que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, l’ha emplaçat a no celebrar el ple tot recordant que té el mandat caducat i fer nous nomenaments implicaria no respectar la voluntat popular. Campo ha assegurat que no convocar el ple seria “una mesura de suport a la renovació”.El CGPJ preveu celebrar igual l’acte, ja convocat, per elegir el president de les sales Tercera, Quarta i Cinquena, i nomenar tres nous magistrats de la Sala Segona del Suprem vancants des del 2019. Aquesta és la sala que jutja casos de corrupció. El ple del CGPJ també votarà les presidències del TSJ de Canàries, de dues sales dels TSJ d’Andalusia i Astúries i de l’audiència d’Ourense.