Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Junts reclama que la taula de diàleg es desvinculi “clarament” de la conjuntura parlamentària i de l’aprovació dels PGE

ACN Barcelona – El portaveu de Junts, Josep Rius, ha reclamat que la negociació amb el govern espanyol sobre el conflicte polític amb Catalunya “es desvinculi clarament de la conjuntura […]

Agències 11/07/2022

ACN Barcelona – El portaveu de Junts, Josep Rius, ha reclamat que la negociació amb el govern espanyol sobre el conflicte polític amb Catalunya “es desvinculi clarament de la conjuntura parlamentària”. Durant una roda de premsa Rius ha assegurat que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha tornat a insistir en la negociació perquè “no té majoria parlamentària” per aprovar els pressupostos. “No farem de salvavides d’una taula que ha fracassat, fa un any que no es reuneix i no avalarem una nova ronda de fotografies per avalar els pressupostos”, ha remarcat Rius, que ha afegit que no pretenen “apuntalar” l’executiu.

En relació a la reunió entre Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, prevista per aquest divendres el portaveu de JxCat ha dit que Aragonès “té dret a fer reunions amb qui vulgui”. Ara bé, ha remarcat que el fet que Aragonès els informi del contingut de la reunió “no vol dir en cap cas” que Junts el “comparteixi”. En aquesta línia, ha insistit que en nom de Junts “només negocia Junts” i que en una hipotètica negociació cal tenir en compte els dos posicionaments de la coalició.

Rius ha insistit que perquè Junts segui a la negociació cal que s’hi tracti autodeterminació i amnistia amb garanties, i que prèviament s’hagi constituït una comissió d’investigació al Congrés sobre el ‘Catalangate’. Segons ha apuntat, són condicions “imprescindibles” per tal de “bastir un marc de confiança”.

<strong>Assetjament a militants de les JNC</strong>

Sobre el cas de possible assetjament per part d’un ex-càrrec de Convergència de Tarragona a diversos militants de les JNC, Rius ha detallat que de moment s’ha rebut una denúncia per escrit i “un parell de comunicacions” de persones afectades, que s’han remès a la Comissió de Garanties. De totes maneres, el portaveu ha recordat que ara mateix la comissió està en funcions a l’espera de ser renovada aquest mateix cap de setmana al congrés del partit. Per tant segons ha explicat la qüestió es tractarà a partir de dilluns vinent quan la nova comissió ja estigui constituïda.