Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Junts proposa un canvi en la llei perquè els ajuntaments destinin pisos ocupats “conflictius” a “habitatge social”

ACN Barcelona – Junts ha registrat aquest dimecres una proposició de llei perquè els ajuntaments puguin destinar pisos ocupats “conflictius” a “habitatge social”. En una roda de premsa, el president […]

Agències 07/12/2022

ACN Barcelona – Junts ha registrat aquest dimecres una proposició de llei perquè els ajuntaments puguin destinar pisos ocupats “conflictius” a “habitatge social”. En una roda de premsa, el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, i la diputada i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, han explicat que plantegen modificar la llei del dret a l’habitatge per tal que els ajuntaments puguin dedicar immobles desocupats, que siguin propietat de grans tenidors, a “lloguer social” en un termini màxim de 7 anys. Batet ha acusat el Govern d’ERC “d’aturar” una iniciativa similar que havia preparat l’exconsellera de Justícia, Lourdes Ciuró. “No és una prioritat d’Aragonès, prefereix mirar cap a un altre costat”, li ha recriminat.

Junts espera que tots els grups parlamentaris que tenen alcaldes a Catalunya donin suport a la llei davant una situació que ells consideren “d’alarma social”. Madrenas ha admès que hi ha el “dubte” si en última instància aquesta modificació de llei podria ser impugnada pel Tribunal Constitucional, ja que el govern espanyol va impugnar dilluns davant el TC un article de la llei catalana contra els desnonaments per una qüestió de competència.

Ara bé, Junts defensa que autoritzar els ajuntaments a destinar pisos ocupats “conflictius” és “perfectament vàlid”. “A més, hi ha una àmplia majoria social i parlamentària”, ha afegit Madrenas.

La proposta de Junts planteja que tant les comunitats de propietaris com els ajuntaments puguin instar els grans tenidors a fer un desallotjament quan hi hagi una ocupació “il·legal”, “conflictiva” o que genera “problemes de convivència”. Segons Junts, haurien de poder exigir el desallotjament si en 30 dies el propietari no ha iniciat els tràmits perquè s’executi. Si finalment es desallotja per ordre judicial, volen que els ajuntaments puguin destinar aquests habitatges a “polítiques socials”.

“Els alcaldes no tenen eines suficients per restablir la convivència”, s’ha queixat Batet. El president del grup parlamentari de JxCat ha assegurat que a partir d’aquest dimecres començaran a trucar els altres grups “per veure si cal fer algun retoc” a la proposta, però aspiren a tramitar-la per lectura única.