Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

Junts exigeix al Govern més lleis executives per “garantir inversions” que ajudin a fer front a la sequera

|

- Publicitat -

ACN Bell-lloc d’Urgell – El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha demanat al Govern més lleis executives per assegurar inversions que ajudin al país a fer front a la sequera. “Volem una llei executiva que garanteixi inversions i menys sancions” ha exigit Batet després de la trobada que ha mantingut amb la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell i amb regants de Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell). En aquest sentit, el dirigent de Junts s’ha mostrat favorable a invertir part del superàvit pressupostari de 500 milions d’euros de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en mesures que “garanteixin l’abastiment de boca” i evitar així possibles restriccions a uns “300 municipis petits aquest estiu”. “El Govern va un any tard”, ha lamentat.

Batet ha recordat que Junts ha registrat una proposició de llei que “serà un punt d’inflexió” per fer front a la sequera i s’ha mostrat confiat que aquesta s’aprovi en el ple del Parlament de la setmana vinent. Un dels punts de la normativa és que el Govern es comprometi per llei a desenvolupar recursos ràpids davant la manca d’aigua que afecta el país.

Publicitat

En aquest sentit, el diputat Salvador Vergés, ha recordat que la proposició insta el Govern a fer un pla de xoc en un termini d’un mes de la mà del sector per tal de garantir la producció d’aliments i poder “salvar” les explotacions agrícoles i ramaderes.

Els representants de Junts han fet aquestes declaracions des de Bell-lloc d’Urgell, on han visitat part de les finques que s’abasteixen de la sèquia auxiliar del canal d’Urgell i que compten amb un sistema de regadiu que s’està modernitzant des de fa 6 anys gràcies al finançament dels mateixos agricultors de la zona i del suport del Govern.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Bell-lloc d’Urgell, Rosa Buira, ha demanat al Govern que faci “un esforç per premiar aquestes bones pràctiques del sector agrícola” al municipi que representa. De fet, el president de la col·lectivitat número 16 de regants, Antonio Alentà, ha explicat que ja s’han impulsat dues fases de la modernització (900 hectàrees) i la tercera es preveu fer a l’hivern (400 hectàrees més). “Tant el sistema gota a tota pels arbres fruiters, com l’aspersió pel cereal ens funciona perfectament i optimitzem molta aigua” ha celebrat Alentà.

Concretament, la col·lectivitat de regants número 16 de Bell-lloc d’Urgell ha construït una bassa d’aigua i ha portat la pressió a totes les finques del projecte de modernització. Les infraestructures de regadiu que s’han fet per al “100% de les hectàrees”, ha dit Alentà, amb vista als agricultors que vulguin sumar-se al projecte més endavant.

D’altra banda, l’alcaldessa Buira ha demanat també valentia a les administracions “més grans” perquè marquin quines restriccions s’han de fer al territori per preservar l’aigua. “Els ajuntaments vetllarem perquè es compleixin, però a nosaltres no ens poden encomanar la feina de decidir qui podrà regar la gespa o omplir la piscina”, ha expressat l’alcaldessa del municipi plaurgellenc.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió