Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Judith Colell i Neus Ballús, úniques candidatures que optaran a la junta directiva de l’Acadèmia del Cinema Català

ACN Barcelona.-La junta electoral de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques Catalanes ha proclamat les dues candidatures presentades a les eleccions de la direcció de l’entitat, encapçalades per […]

Avatar
Agències 19/05/2021

ACN Barcelona.-La junta electoral de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques Catalanes ha proclamat les dues candidatures presentades a les eleccions de la direcció de l’entitat, encapçalades per les directores Neus Ballús i Judith Colell, com ja va avançar l’ACN. La campanya electoral tindrà lloc entre aquest dimecres i el 12 de juny. Després de la jornada de reflexió, el 14 de juny de 16h a 20h es recollirà el vot presencial dels socis, que dies abans hauran pogut exercir el seu dret per correu o electrònicament.

Sota el lema ‘Cinema i futur’ s’hi presenta la candidatura de Judith Colell, que optarà a la presidència. El productor Sergi Moreno Castillo ocupa el càrrec de vicepresident, mentre que la directora Carla Simón n’és la secretària. Completen la llista Carlos Rodríguez, Alba Cros, Maria Molins, Ana Pfaff, Sílvia Quer, Eduard Sola i David Verdaguer.Colell va avançar fa uns dies a l’ACN que aposta per “recuperar el cinema català” i fer aconseguir “que la gent no hagi de treballar a Madrid, que torni el talent a Catalunya i intentar aconseguir que el cinema català torni a tenir les xifres de fa deu anys”. La directora va posar com exemple quan fa deu anys al Festival de Sant Sebastià hi havia quatre pel·lícules catalanes amb ‘Elisa K.’, dirigida per ella mateixa i Jordi Cadena, que va ser guardonada amb el Premi Especial del Jurat; però també es van presentar ‘Pa negre’, premiada Nora Navas com a millor actriu; ‘Aita’, que va guanyar millor fotografia i ‘El gran Vázquez’. Aquest era l’any també d”Herois’ i d”Eva’, ha afegit. “Volem tornar a ser un dels llocs claus a l’Estat on es fa cinema”.Colell vol crear “nous públics”, amb un projecte a llarg termini “per canviar la dinàmica i fer l’Acadèmia més gran i sempre des d’un to en positiu i sense cap ànim rupturista, sinó reformista”. La realitzadora mantindrà “coses meravelloses” que deixa la junta sortint com el Cicle Gaudí. Neus Ballús encapçala la segona de les llistes sota el lema ‘Una acadèmia de portes obertes’ i optarà a la presidència de la institució. L’actor Sergi López n’és el vicepresident, la productora Carla Sospedra ocupa el càrrec de secretària. Completen la candidatura Jaume Martí, Laura Fernàndez, Elena Martín, Oriol Maymó, Elisabeth Rourich i Yolanda Sey.La seva candidatura aposta per la “inclusió” i la participació de tot el sector com a eixos bàsics. Ballús vol a més una Acadèmia més “representativa” dels seus membres i de la mateixa societat, “diversa, transversal i intergeneracional”. Reforçar “la visibilitat, qualitat i impacte” del cinema català aquí i arreu és un dels reptes d’una llista formada per professionals de diverses disciplines de la creació audiovisual amb experiència en el món associatiu i amb una majoria femenina.En un comunicat han detallat aquest dimecres que entre les seves principals propostes hi ha la d’adaptar els Premis Gaudí “a la realitat de la indústria i la societat actual” amb aspectes a reconsiderar com el format, la durada, els continguts i l’impacte ecològic i econòmic. I també la d’ampliar l’abast del Cicle Gaudí, per exemple, amb una edició ‘jove’.