Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Judit Gené critica que el processament del jutjat 13 es fa “directament dels atestats” i sense “filtre judicial”

ACN Madrid .-L’advocada Judit Gené –que representa sis de la trentena de processats al jutjat 13 de Barcelona- ha criticat que la interlocutòria es fa “directament dels atestats” de la […]

Avatar
Agències 09/04/2019

ACN Madrid .-L’advocada Judit Gené –que representa sis de la trentena de processats al jutjat 13 de Barcelona- ha criticat que la interlocutòria es fa “directament dels atestats” de la Guàrdia Civil i “sense filtre judicial”. A més, recorda que bona part de les investigacions de l’institut armat com a policia judicial es van fer sota secret de sumari. El jutjat 13 no ha processat cap d’ells ni per sedició ni per rebel·lió tot i que, com recorda Gené, la instrucció va estar oberta durant mesos també per aquests delictes. A més, apunta que hi ha una “identitat fàctica” pel que fa a la malversació en la interlocutòria de processament del jutjat barceloní i la que va fer al març del 2018 el Tribunal Suprem contra els líders independentistes. També anuncia que recorrerà el processament i la imposició d’una fiança solidària de 5,8 MEUR.

La lletrada –que representa l’exconsellera Meritxell Borràs al Suprem- porta la defensa de sis dels processats al Suprem: Antoni Molons, Joaquim Nin, Amadeu Altafaj, Albert Royo, Jaume Clotet i Meritxell Masó. Després de conèixer la interlocutòria de processament, ha fet una “valoració provisional” de la decisió de la jutgessa Alejandra Gil, que va substituir Juan Antonio Ramírez Sunyer després de la seva mort. Gené ha reconegut que no s’esperaven que es dictés ja aquesta interlocutòria, on el jutge instructor proposa quines persones s’han de jutjar i per quins delictes. La jutgessa ha processat 30 investigats pels delictes de malversació de fons públics, desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i prevaricació. Cap d’ells per sedició ni rebel·lió, tot i que la causa havia estat mesos oberta també per aquests delictes. Segons Gené, el jutjat va decidir “d’ofici” fa uns mesos deixar d’investigar aquests delictes per ser competència del Suprem. Proves aconseguides sota actuacions secretes La lletrada ha criticat que bona part de la interlocutòria es basa directament en els atestats de la Guàrdia Civil i que hi ha “molt poc filtre judicial, per no dir inexistent”. Per això, Gené creu que fins ara la investigació s’ha basat només en les proves aportades per la policia, la gran majoria aconseguides amb actuacions secretes. “Haurem d’esperar que en el judici els arguments de defensa siguin valorats perquè fins ara només s’han considerat els elements de càrrec”, ha manifestat Gené. La lletrada han dit que recorrerà la interlocutòria, no només pel que fa als delictes pels quals es proposa portar els seus clients sinó també per la imposició de la fiança. La magistrada del 13 ha imposat una fiança solidària de 5,8 MEUR als 17 processats per malversació. Gené també assegura que és “inusual” que els fets pels quals s’acusa de malversació siguin pràcticament iguals al Suprem que al 13.