Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Juan de la Rubia estrena l’orgue Cavaillé-Coll instal·lat a la cripta de la Sagrada Família

ACN Barcelona.-L’organista titular de la Sagrada Família, Juan de la Rubia, ha estrenat aquest divendres l’orgue Cavaillé-Coll que s’ha instal·lat restaurat a la cripta de la basílica. L’instrument s’ha beneït […]

Agències 19/03/2021

ACN Barcelona.-L’organista titular de la Sagrada Família, Juan de la Rubia, ha estrenat aquest divendres l’orgue Cavaillé-Coll que s’ha instal·lat restaurat a la cripta de la basílica. L’instrument s’ha beneït en una missa celebrada amb motiu de la festa de Sant Josep i després l’organista ha ofert un concert de mitja hora acompanyat del Cor Francesc Valls i del seu director, Pere Lluís Biosca. Durant el concert s’han interpretat peces de Bach, Eugène Gigout, César Frank, Gabriel Fauré i Arvo Pärt. Amb tot, s’han volgut mostrar les diferents facetes i timbres de l’instrument, l’únic de la marca Cavaillé-Coll que es conserva a Catalunya. L’orgue data del 1896 i s’ha recuperat gràcies a una donació després d’estar en desús a una escola de Barcelona.

L’estrena de l’orgue ha començat amb una benedicció de l’instrument per part del bisbe auxiliar de Barcelona, Sergi Gordo, acompanyat d’altres mossens, entre ells el rector de la basílica, Josep Maria Turull. Gordo ha dut a terme un ritual per beneir l’instrument. Així, ha pronunciat sis invocacions, a les que l’organista de la Rubia ha respost improvisant melodies amb l’instrument, cadascuna amb un so i caràcter diferent. Amb tot, s’ha ofert “un diàleg entre la paraula i la música”, segons ha dit de la Rubia en la presentació del nou orgue a la basílica aquest mateix divendres al mató. Aquest ritual és el que es duu a terme sempre que s’inaugura un orgue en una església, tal com ha explicat l’organista.Després s’ha celebrat una missa, també dirigida per Gordo, i finalment ha estat el torn del concert. Derivat de les restriccions d’aforament per la pandèmia només 40 persones han pogut assistir a tot el recital i han estat les que han contribuït amb les donacions per restaurar l’instrument. Així, restaurar l’orgue ha costat 178.000€ i més de la meitat s’han recollit amb una campanya de mecenatge. Durant el concert s’ha interpretat una peça per a cor i orgue de Bach, a qui de la Rubia considera “el pare dels organistes”. A més, també s’han pogut sentir peces dels francesos Eugène Gigout o Gabriel Fauré, un fragment dels ‘Tres corals per orgue’ de César Franck i el ‘Salve Regina’ d’Arvo Pärt. Recuperació de l’orgueL’orgue s’ha pogut recuperar gràcies a una donació de la Congregació de Religioses del Sagrat Cor de Jesús, ja que es trobava en desús a l’església del Col·legi del Sagrat Cor del carrer Diputació de Barcelona, on havia treballat Antoni Gaudí. A la Sagrada Família s’ha instal·lat a la cripta, al costat d’on reposa Gaudí. A banda de l’ús litúrgic, la Sagrada Família també en farà un ús cultural, amb concerts, i pedagògic, en col·laboració amb l’ESMUC.