Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Joyce Carol Oates: “El món avui està ficat en misteri, crim i delinqüència i, per tant, hi ha necessitat de literatura”

ACN Barcelona.-L’escriptora novaiorquesa Joyce Carol Oates ha rebut aquest dilluns, en el marc de la BCNegra, el 16è premi Pepe Carvalho. “Ens agrada la seva prosa clara i efectiva, que […]

Avatar
Agències 25/01/2021

ACN Barcelona.-L’escriptora novaiorquesa Joyce Carol Oates ha rebut aquest dilluns, en el marc de la BCNegra, el 16è premi Pepe Carvalho. “Ens agrada la seva prosa clara i efectiva, que mostra la violència com un impacte, una transgressió, una exclusió de la mateixa existència”, ha dit el president del jurat, Carlos Zanón, durant l’acte celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Per la seva banda, Carol Oates ha agraït el guardó i ha assegurat que per ella és “un honor”, especialment perquè “el món avui està ficat en misteri, en crim, en delinqüència i, per tant, hi ha necessitat de literatura”. “Cal veure la imaginació i el pensament del qui fa mal”, ha afegit.

En aquesta línia, el president del jurat ha destacat que els llibres de Carol Oates “permeten mirar des de la víctima i des de l’agressor, ens ensenyen com un assassinat afecta no només a dues persones, sinó a tota una comunitat, ens deixen mirar des del dolor i l’espant, però també des de l’esperança i la llum”. A banda de Zanon, el jurat ha estat format per Rosa Ribas, Anna Abella, Núria Cadenes, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán com a vocals. “Hi ha un idealisme paradoxal a la novel·la negra, que il·lumina, però també enfosqueix i explora el més fosc a través de caràcters ficticis amb els quals el lector es pot identificar i tenir simpatia”, ha dit l’autora en rebre el guardó. “Són llibres que es llegeixen i no et deixen indiferent, no en sortim igual”, ha assegurat el president del jurat. En l’acte també hi ha assistit el tinent alcalde de Cultura, Educació i Ciència, Joan Subirats, qui ha qualificat a Carol Oates com una “autora incansable” i una “veu molt necessària” en el context actual.Després de rebre el guardó, Carol Oats ha conversat amb la periodista Anna Guitart. Durant la conversa, l’autora novaiorquesa ha assegurat que li ha “impressionat” veure els autors “tan distingits” que han rebut el premi Pepe Carvalho en edicions anteriors. “M’ha alegrat veure força dones representades en aquesta llista”, ha confessat. Escriptores com Phyllis Dorothy James, Maj Sjöwall o Alicia Giménez Bartlett han estat guardonades en altres edicions. Així, l’autora ha insistit diverses vegades en la igualtat de gènere. En aquesta línia, ha dit que escriu “per donar veu a la gent que no en té, especialment les dones i les nenes. Però també podrien ser homes o nois, persones a qui no se’ls permet parlar, potser perquè no han rebut una educació o perquè políticament estan en una mena d’exili”, ha assegurat. “És important que els qui tenim veu siguem persones de compassió per a donar veu als qui no en tenen”, ha afegit. Durant la conversa, Carol Oats ha reivindicat l’art com a extensió de la imaginació. “L’art és una mena de mirall que s’enfronta al món”, ha dit. Pel que fa al premi Pepe Carvalho, és un guardó que anualment s’atorga a autors distingits en la novel·la negra.