Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Josep Minguell acaba de pintar els frescos del temple de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega

|

- Publicitat -

ACN Tàrrega – L’artista Josep Minguell ha culminat aquest dimecres els murals al fresc del temple gòtic de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega. Es tracta d’un conjunt de 1.014 metres quadrats iniciat fa 17 anys que s’ha convertit en un dels més grans del món, equiparable al de la Capella Sixtina de Roma. Minguell ha destacat que avui dona les “darreres pinzellades i em trec de sobre el pes de l’obra” però a partir d’aquí començarà un procés per adequar l’església per tal que es puguin contemplar els frescos. Està previst que la inauguració es faci el pròxim 14 de maig, coincidint amb la Festa Major de la localitat. Els murals narren escenes bíbliques i en tots els temes hi ha com a teló de fons el paisatge de l’Urgell.

Quan al 2006 va començar a pintar el conjunt de la Resurrecció en una part de l’església de Santa Maria de l’Alba, Josep Minguell pensava que seria el primer i últim fresc que faria al templa, ja que era una obra molt gran, de més de 200 metres quadrats. Aquell primer treball però, va donar peu a fer un “conjunt simètric” que abastaria també les voltes de la nau central del temple. Ara, 17 anys després, està culminant el projecte i haurà “afrescat” totalment el temple barroc.

Publicitat

Minguell ha explicat que quan es fa un conjunt tant gran cal un guió, com si es tractés d’una pel·lícula. El relat que es pot veure a Santa Maria de l’Alba comença amb la creació de món, segueix amb Caín i Abel, Noé i els grans patriarques bíblics. Després hi ha un tema de llum que dóna peu a la Nativitat i a la Resurrecció i finalment, al presbiteri, que és la darrera part que ha pintat, s’hi troba una al·legoria a la llum de primera hora del matí, la llum de l’alba o la “llum de l’esperança”. En tots els temes, Minguell ha situat com a teló de fons el paisatge de l’Urgell, amb els seus vegetals i un clara evocació a la naturalesa.

El conjunt supera els 1.000 metres quadrats, i segons l’artista en aquests 17 anys calcula que haurà fet servir moltes tones de morter de calç, algun camió de sorra de marbre i quantitats “ingents” de pigment.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió