Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Jose Luis de Vicente assumirà la direcció del Museu del Disseny de Barcelona

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’investigador cultural Jose Luis de Vicente (Granada, 1973) serà el nou director del Museu del Disseny de Barcelona a partir del febrer de 2023. El fins ara director artístic del Sónar +D o del festival d’arts lumíniques LlumBCN ha estat escollit per dirigir el museu en substitució de Pilar Vélez després de superar un concurs públic. El jurat del procés de selecció ha constatat que el marc estratègic presentat destaca per la seva aposta per nous formats i plataformes que aporten “un plus d’innovació i experimentació i que es posiciona molt bé en el context actual i internacional”. També han valorat la “coherència” amb el present i la voluntat d’assumir reptes de futur “treballant l’expansió del disseny més enllà de les etiquetes”.

Segons han indicat, el jurat ha explicat que el projecte de De Vicente “encarna la il·lusió, l’emoció i el desig d’una nova etapa per al Museu del Disseny de Barcelona, en què l’equipament ha de jugar un paper articulador amb el teixit cultural i artístic de la ciutat, en el marc de la nova centralitat cultural que representa la plaça de les Glòries”.

Publicitat

En roda de premsa, el futur director del Museu del Disseny ha traslladat el seu reconeixement pels professionals de l’equip del museu i ha dit que té ganes d’asseure’s i parlar amb ells. “Una institució es construeix des de l’escolta i entenent les seves realitats”, ha reivindicat.

Ha explicat que va arribar fa 20 anys a Barcelona i que la ciutat “li ha donat tot a nivell personal i professional”. Per això, ara vol retornar a la capital catalana tot allò que ha rebut.

De Vicente ha evitat desgranar informació sobre el projecte que liderarà al museu i ha explicat que ho farà públic més endavant. Això sí, ha parlat de les col·leccions del museu i ha dit que han de ser quelcom viu que mirin més enllà d’elles mateixes. “Els objectius no poden ser els mateixos que fa 30 anys. Tenen valor si es presenten des de la perspectiva i estan en diàleg amb el què passa”, ha dit.

L’investigador cultural ha explicat que el nou càrrec al Museu del Disseny l’obligarà a abandonar les seves obligacions en altres projectes, com el Sónar+D o el LlumsBCN.

De Vicente ha reconegut que la temporada que ve ja està preparada però que espera poder-hi incorporar algunes “evidències”. Ha defensat que espera que el museu trobi la seva veu “aviat”. “Una veu que no sigui només una manera de fer si no d’explicar les coses”, ha concretat.

Sobre si el tarannà del museu serà diferent de l’actual o mantindrà una continuïtat, ha defensat que el llegat es preservarà al mateix moment que s’exploraran noves línies de treball. “Respecte absolut per la feina que s’ha fet fins ara”, ha destacat. “He vingut a construir la cinquena planta de l’edifici, no a ensorrar-lo”, ha comentat amb una metàfora.

L’Ajuntament de Barcelona ha explicat que el treball de Jose Luis de Vicente se situa entre el disseny, l’art, la tecnologia, la ciència i la innovació. “Al llarg de la seva carrera ha estat un pioner en la producció de contextos per a la col·laboració i el diàleg. Treballant amb institucions nacionals i internacionals, amb comissaris, conservadors, artistes, dissenyadors, arquitectes, tecnòlegs, científics, activistes i comunitats de pràctica, el seu treball explora escenaris socials emergents més enllà de marcs institucionals o disciplinaris”, han apuntat.

“Amb més de vint anys d’experiència en el món de l’art i la cultura, ha desenvolupat i dirigit projectes curatorials, exposicions, festivals, simposis, tallers, programes de residència i altres formats a museus, centres d’art i disseny, laboratoris ciutadans,congressos professionals i fires industrials, universitats i escoles, festivals de ciutat i grans esdeveniments globals”, han afegit.

A banda de ser fundador del Sónar+D, aquest any ha estat co-fundador i co-director de Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona amb Eva Franch i Gilabert i Beth Galí. Ha estat codirector artístic de Tentacular, festival de Tecnologies Crítiques de Matadero Madrid amb BaniBussadin (2018-2019), i director del programa Visualizar a Medialab Prado, Madrid (2007-2012).

Entre el 2012 i el 2019 va ser comissari associat de FutureEverything, agència d’innovació cultural a Manchester. De 2002 al 2008 va ser subdirector d’ArtFutura, el primer festival d’art i tecnologia a l’Estat. Des del 2005 és col·laborador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on ha dirigit, programat i comissariat nombroses activitats, simposis i exposicions, com l’assaig expositiu sobre la crisi climàtica Després de la Fi del Món, la mostra itinerant internacional sobre la ciència, política i cultura de les dades Big Bang Data, juntament amb Olga Subirós i amb itineràncies a Londres, Madrid, Singapur, Praga, Boston, Buenos Aires i Sao Paulo.

Recentment ha produït per al CCCB Cada Capa de l’Atmosfera, un podcast-assaig amb la cantant i compositora Maria Arnal, amb qui col·labora regularment en projectes artístics incloent el disc CLAMOR i la conferència performativa Mil Sibil·les, amb Eduard Escoffet.

És llicenciat en Filologia Anglesa per la Universitat de Sevilla. Ha escrit amb regularitat sobre cultura, disseny i innovació a diaris com El País, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, el suplement El Cultural o El Mundo. Ha impartit classes a l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IaaC) i l’ Escola de Disseny Elisava.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió