Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

José Ángel González Sainz reflexiona sobre una nova manera de mirar i viure a l’assaig ‘La vida pequeña’

ACN Barcelona.- L’escriptor José Ángel González Sainz (Sòria 1956) reflexiona sobre la relació amb la realitat després de la pandèmia i planteja una nova manera de mirar i viure a […]

Agències 22/06/2021

ACN Barcelona.- L’escriptor José Ángel González Sainz (Sòria 1956) reflexiona sobre la relació amb la realitat després de la pandèmia i planteja una nova manera de mirar i viure a la novel·la ‘La vida pequeña’ (Anagrama).”Tornar a la vida més real, més lenta i més profunda” és el que pretén aquest volum amb el subtítol de ‘El arte de la fuga’, el primer d’una trilogia. El segon volum serà ‘El arte del lugar’ i el tercer ‘El arte del instante’. “El llibre convida a reconsiderar la nostra vida quotidiana, en un moment en què la tecnologia ha fetun pas gegant i pot reduir-nos a ser meres mascotes d’algoritmes d’empreses i de discursos polítics. És una invitació a detenir-se a meditar i a distingir”, ha resumit l’autor.

Les conseqüències de la pandèmia van propiciar que l’autor es replantegés les prioritats vitals, l’adaptació a una nova realitat, tot i que ha assegurat que la pandèmia ha estat “una gran metàfora dolorosa” que ha donat la raó al que ja venia escrivint anteriorment. “La pandèmia podia haver estat un moment extraordinari per prendre consciència de diverses coses, i la impressió que tinc és que no ho serà. No crec que ens hagi portat a plantejar-nos les qüestions fonamentals, com el capitalisme o les formes dels sistemes polítics actuals, ni tan sols a replantejar-nos la nostra vida quotidiana i el nivell de consum dels falsos relats”, ha assegurat l’escriptor.El llibre, una mena de dietari o quadern bitàcola, tracte diversos temes de manera profunda, madura i en format de capsa de píndoles meditatives que l’autor qualifica de “postfilosofia”. A través d’un llenguatge cuidat, recuperant paraules perdudes i poc utilitzades, acosta les seves reflexions al lector, mitjançant diferents registres i intentant donar diverses formes musicals i variacions de to, des de més narratives fins a teatrals, humorístiques o reflexives. D’aquí a que el subtítol s’anomeni ‘El arte de la fuga’, l’obra musical composta per Johann Sebastian Bach, en què les variacions de temes es van repetint amb certa musicalitat. “Els meus llibres són cada vegada un intent d’explorar una cosa nova, per això, a cada llibre que publico perdo lectors i me’ls haig de guanyar de nou”, ha confessat.Molta de la literatura que ha generat la pandèmia convida a la reflexió, però aquesta en concret, remet a les ganes de “fugir a la realitat i no de la realitat”. Un relat íntim de 200 pàgines i un total de 61 capítols de lectura lenta, en què el mateix autor no recomana llegir més de dos capítols al dia per digerir i reflexionar la informació.González Sainz ha presentat aquest assaig com un exercici de raó que insta a pensar en el tipus de vida que portem. Com s’apunta a la contraportada “aquest és un llibre contra l’acceleració, contra la pèrdua de realitat i banalitat, contra la desatenció i la mentida i contra les multituds”.Els dos volums que completaran la trilogia seran una meditació sobre temes que es plantegen en el primer: la segona entrega, ‘El arte del lugar’, se situarà a Sòria i tindrà més elements de ficció i el tercer volum, ‘El arte del instante’, reflexionarà sobre el temps.