Dilluns, 6 de juliol de 2020 - Edició 711
La República

Jordi Savall captiva L’Auditori amb l”Heroica’ i la ‘Cinquena’ de Beethoven

ACN Barcelona.-El mestre Jordi Savall ha emocionat aquest dijous L’Auditori de Barcelona amb la segona entrega de la integral de simfonies de Beethoven. Després d’un primer concert al juny amb […]

Avatar
Agències 10/10/2019

ACN Barcelona.-El mestre Jordi Savall ha emocionat aquest dijous L’Auditori de Barcelona amb la segona entrega de la integral de simfonies de Beethoven. Després d’un primer concert al juny amb les simfonies número 1, 2 i 4 com a protagonistes, ara Savall ha brindat des del podi de la Sala Pau Casals la ‘Tercera’ –també coneguda com a ‘Heroica’– i la ‘Cinquena’. Dues peces icòniques de la història de la música que Le Concert des Nations, sota la batuta del mestre igualadí i amb Jakob Lehmann com a concertino, ha reviscut a L’Auditori per inaugurar la temporada de Música Antiga en un homenatge al so original de Beethoven.

Els músics de Le Concert des Nations, que aquest any celebra tres dècades d’història, han desplegat la seva música amb tècniques i instruments d’època sota la direcció de Savall i Luca Guglielmi, el seu assistent. Jakob Lehmann ha brillat com a primer violinista, acompanyat de Manfredo Kraemer.El concert ha començat amb el retorn de Savall a la ‘Simfonia núm. 3 en Mi bemoll major, op. 55’ després d’haver-la enregistrat fa més de 25 anys. Des d’aleshores, i exceptuant una reedició de l’àlbum feta per Alia Vox el 2016, la ‘Tercera’ havia estat desapareguda de la discografia del mestre, que ara l’ha revisitada davant de les més de 2.200 persones que han omplert l’Auditori.L”Heroica’ ha donat pas a la ‘Simfonia núm. 5 en Do menor, op. 67’, la ‘Cinquena’, que ha lluït amb vehemència durant la seva cèlebre obertura i ha clos amb una gran ovació del públic.”Música per la llibertat”Savall ha posat punt final al concert dirigint-se al públic per fer un breu agraïment a Le Concert des Nations: “Sense ells, no hauria estat possible aquest projecte col·lectiu”. El mestre ha recordat la Revolució Francesa com a teló de fons de la ‘Tercera’ i la ‘Cinquena’ i ha assegurat que es tracta de músiques “dedicades a la lluita per la llibertat i la fraternitat”. Unes paraules que el públic ha acompanyat amb un llarg aplaudiment.”Beethoven no va escriure pel poder, sinó que va ser el primer compositor que va pensar i composar per a l’home, i per això la seva música ens toca tant encara avui en dia”, ha remarcat Savall.A la cerca de l’essència de BeethovenEl concert s’ha basat en la recuperació del tempo i el discurs musical del compositor de Bonn, figura cabdal durant la transició del Classicisme al Romanticisme. Escrites entre 1799 i 1824, l”Heroica’ i la ‘Cinquena’ van tenir una gran influència en la música simfònica dels segles XIX i XX.Aquesta ha estat la segona de les quatre entregues que formen la integral de nou simfonies proposada per Savall per commemorar els 250 anys del naixement de Ludwig van Beethoven. El tercer concert s’oferirà aquesta mateixa temporada, cap a la primavera, i abraçarà les simfonies número 6 i 7.Caldrà esperar a la tardor del 2020 per veure la quarta entrega, amb la ‘Vuitena’ i la ‘Novena’, que serà el colofó de la integral dedicada al compositor alemany en el marc del projecte europeu impulsat per Savall, ‘Acadèmia Beethoven 250’.

Relacionats